7 saker att göra innan du ska sova – i stället för att kolla mobilen

Lägg ner telefonen tidigare under kvällen för att få en bättre natts sömn. Baaam listar sju saker du kan göra istället innan du ska sova.

Av: Jenny Toresson

Läs mer: Anna, 33, blev frisk från vestibulit: ”Mitt sexliv började vid 30”

Det är sedan tidigare känt att ljuset från mobilskärmen påverkar din sömn negativt. Enligt sömnforskare från Uppsala universitet minskar sömnhormonet melatonin av det blåa ljuset, vilket i sin tur gör det svårare att somna. Det kan därför vara bra att försöka undvika mobilen en timme eller två innan du ska sova. Här är 7 tips på vad du kan göra istället för att få din skönhetssömn!

Läs

Byt ut skärmen mot en vanlig gammal hederlig bok, eller varför inte en tidning? Att läsa är det allra vanligaste sömnpillret för många!

Ta ett bad

Varmt vatten ger en lugnade känsla, vilket gör både kroppen och hjärnan sömnig och redo för sängen.

Träna

Att hålla sig fysiskt aktiv under dagen gör att du känner dig trött på ett skönt sätt. Träna dock inte allt för sent, inte senare än två timmar innan läggdags, för då kan det ge motsatt effekt.


Meditera

Det är aldrig bra att lägga sig stressad. Hitta nuet och red ut dina problem innan du ska sova.

Ha sex

Vid en orgasm ökar produktionen av hormonet oxytocin vilket minskar stressnivån och gör din kropp avslappnad.

Drick te med honung

Drick te utan koffein i för en lugnande effekt. Gör det extra lugnade genom att lägga i en sked honung. Honung sänker nivåerna av orexin som är ett hormon som annars håller dig pigg.

Planera inför morgondagen

En lugnare morgon ger en lugnare dag. Förbered dig till exempel genom att kolla din kalender eller bestäm vilka kläder du ska ha på dig.

Foto: IBL/Shutterstock