En stor del av Sveriges befolkning ligger och vrider sig med klarvakna ögon varje natt. Enligt Vårdguiden sover vi bort en tredjedel av livet av den enkla anledningen att sömn är livsviktigt för våra kroppar. Ge hjärnan och kroppen en energiboost och följ våra tips för en bättre sömn!
1. Lura kroppen. Om du har svårt att somna när du lägger dig en timme tidigare än du brukar så kan du lura kroppen genom att gå och lägga dig en kvart tidigare varje vecka, under fyra veckor i rad. På en månad sover du sedan en timme mer per dygn!
2. Sänk temperaturen. Din kroppstemperatur sjunker automatiskt när du sover, därför kan det vara bra att öppna fönstret och få in lite kall luft som hjälper dig på vägen till att bli trött. Att då kunna gosa in sig extra mycket under det varma täcket är en bonus!

3. Köp en sovmask. Ljuset sägs påverka hormonet melatonin i kroppen som påverkar hur du sover. Ju mörkare det är i rummet, desto lättare har du att färdas bort till drömmarnas land.
4. Skippa alkoholen. Ja, ett glas vin gör dig lite lagom dåsig och sömnig. Men enligt forskning stör alkohol REM-sömnen, som är din allra djupaste sömn. Vilket leder till att du vaknar upp tröttare än tröttast.

5. Ligg inte kvar. Om du inte kan sova – ligg inte och stirra upp i taket och bli mer och mer stressad för varje minut. Gå istället upp och gör något annat tills du blir sömnig, koka en kopp varm mjölk med honung eller kamomillte. Det lär hjärnan att sängen har med sömn att göra och ingenting annat.
6. Red ut problem först. Sätt dig ner för dig själv eller tillsammans med familjen och ta itu med problem som stressar dig före sänggåendet. Skriv ned saker du behöver komma ihåg till morgondagen på en lapp eller red ut eventuella bråk med din partner. Då är det lättare att släppa tankarna och slappna av.
7. Rör på dig. Att motionera regelbundet hjälper dig inte bara att orka med alla livets händelser under dagen, det gör också att du får en bättre, och djupare sömn. Kroppens behov av återhämtning efter ett träningspass gör det lättare att bli trött och komma i viloläge, men träna inte precis innan läggdags, det sägs ge motsatt effekt.
Foto: All Over Press