9 knep som gör gympasset lättare (även för dig som är nybörjare)

9 knep som gör gympasset lättare (även för dig som är nybörjare)

Är det dags att ta tag i träningen? Har du kanske nyligen köpt ett gymkort? Här är knepen som gör gympasset lättare – även för dig som inte brukar träna.

Andas rätt

Särskilt vid konditionsträning gör rätt andningsteknik att du presterar bättre, men även när du styrketränar kan andningen hjälpa dig. Andas ut när muskeln spänns, det skapar ett buktryck som ger extra styrka och stöd när du tar i.

Gå inte ut för hårt

Kör lätta och korta pass till en början, så att du känner att träningen är rolig och genomförbar! Om det blir för tungt och jobbigt innan du har träningsvanan inne, är risken stor att du tröttnar.


Gör armhävningar med hantlar

Många upplever att det gör ont i handlederna vid armhävningar. Genom att greppa ett par hantlar eller kettlebells och göra armhävningarna mot dem istället för direkt mot marken är handleden i en skönare position. Då blir övningen lättare att genomföra. Psst! Här är fler tips på hur du gör armhävningar lättare!

Missa inte! Det här ska du äta på kvällen om du vill ha större muskler

Tänk till när du väljer musik

Fundera på när under ditt träningspass du brukar tycka det känns tyngst och lägg dina favoritlåtar där i spellistan. Är det segast i början eller är det kanske tre fjärdedelar in i passet du brukar ha det som kämpigast? Att lyssna på bra musik kommer garanterat göra att du orkar prestera bättre vid dessa tillfällen.

Gör övningarna rätt

För att få bra resultat av din träning är det viktigt att göra övningarna på rätt sätt. Annars är risken att du belastar kroppen fel och att det blir tyngre för dig att genomföra passet. Ta hjälp av en tränare på gymmet eller läs på om vad du bör tänka på när du gör dina favoritövningar. (Här är tipsen som gör plankan lättare!)


Sätt upp ett mål – men inte för stort

Ett mål med träningen kommer trigga dig och göra att passet känns lättare. Men att ha ett för stort mål kan tvärtom få dig att tappa motivationen, då det känns alldeles för svårt att uppnå. Sätt små delmål som känns möjliga att nå, det kommer peppa dig!

Läs även 7 effektiva rumpövningar som också tränar magen

Sätt en belöning

Tänk ut en sak innan passet som du ska göra efter träningen. Det kan vara att ta en extra varm dusch eller att äta en god middag. Tänk sedan på att varje roddtag, eller varje situps du kämpar med, tar dig närmre din belöning!


Skriv träningsdagbok

Skriv ner dina resultat efter träningen. Att tydligt se sina framsteg gör träningen så mycket roligare. Det gör dig dessutom motiverad att orka lite mer för varje pass! Ett superbra sätt att tävla mot sig själv.

Nya träningskläder

Du har säkert själv känt att en ny snygg sport-bh kan göra träningen roligare. Och visste du att det faktiskt är bevisat att snygga träningskläder gör passet lättare och att du presterar bättre?

Foto: Thinkstock, IBL