Varför får man urinvägsinfektion och vad hjälper?

Funkar tranbärsjuice? 9 sanningar och myter om urinvägsinfektion

Får man urinvägsinfektion av att sitta på kalla ytor, fungerar tranbärsjuice och hur är det här med att kissa efter sex? Experten svarar på vanliga påståenden om urinvägsinfektion.

Läs mer: 5 fakta du kanske inte visste om svamp i underlivet 

Du har med stor sannlikhet redan haft det, om inte så har flera av dina vänner garanterat haft det. Urinvägsinfektion är vanligt, särskilt bland kvinnor. Det finns mängder med husmorstips och myter kring urinvägsinfektion. En del med bäring i forskningen, en del utan.

Vi bad Annelie Brauner, leg läkare och professor vid Karolinska Institutet, kommentera några av de vanligaste påståendena kring urinvägsinfektion.


Påstående:

Du kan få urinvägsinfektion om du sitter på kalla ytor.

Svar:

– Det är inget som är forskat på. Många patienter upplever att de lättare får besvär om de sitter på kalla ytor. Men man vet inte hur bakterierna påverkas av kyla, det finns ingen som har gjort de studierna.


Påstående:

Du kan få urinvägsinfektion av trånga kläder.

Svar:

– Samma sak gäller som vid kalla ytor, det är inget som är forskat på.


Påstående:

Du kan få urinvägsinfektion av att torka dig åt fel håll

Svar:

– Det tror jag inte. Du har rätt mycket bakterier i det här området som själva kan leta sig upp i urinvägarna. Hur du torkar dig tror jag inte spelar så stor roll.


Påstående:

Att dricka mycket vatten hjälper mot urinvägsinfektion.

Svar:

Där finns mer stöd i forskningen. Om du dricker mycket tvingas du också gå på toaletten oftare. De bakterier som ännu inte fastnat på slemhinnan sköljs då bort. Så det finns fog för att dricka mycket.


Påstående:

Tranbärsjuice eller tranbärskapslar hjälper mot urinvägsinfektion.

Svar:

– Det hjälper inte för att behandla en pågående urinvägsinfektion. Däremot finns det studier som visar att det kan förhindra uppkomsten. I studierna har personer som haft upprepade urinvägsinfektioner provat att använda tranbärskapslar. Problemet är att man måste komma upp i väldigt höga doser för att det ska ha effekt. De personer som testade klagade över ont i magen, det är heller inte så bra för tänderna. Dessutom blev det ganska dyrt. Det är viktigt att komma ihåg att det inte en behandling utan en prevention och att man måste ta jättehöga doser.


Påstående:

Att dricka citronvatten hjälper mot och förebygger urinvägsinfektion.

Svar:

– Nej, inte som enda behandling. Bara att surgöra urinen hjälper inte.


Påstående:

Att kissa efter sex förhindrar urinvägsinfektion.

Svar:

– Det är lite samma som att dricka mycket vatten. Har du fått in bakterier under samlaget, och du sedan kissar bort dem, kan det fungera förebyggande.


Påstående:

Att dricka äppelcidervinäger hjälper mot urinvägsinfektion.

Svar:

– Det finns inga studier gjorda på det. Men likt citronvatten så hjälper det inte att bara surgöra urinen.


Påstående:

Det kan verka förebyggande mot urinvägsinfektion om personen du har sex med tvättar sig innan sex.

Svar:

– Det har jag inte sett några uppgifter om. Normal hygien är väl alltid bra att ha, men det finns inga studier gjorda på detta.

Foto: IBL