5 smarta anledningar att FROSSA i (ännu fler) jordgubbar i sommar

Vi har samlat allt vi älskar med gubbar. Kolla här.

Jordgubbar kallas för drottningen av frukt och bär i asiatiska länder, och vi fattar varför. De är inte bara oemotståndligt goda utan också fullproppade med nyttigheter. Kolla här, fem bra grejor med gubbarna:

De är fulla av C-vitamin

En portion jordgubbar innehåller cirka 50 mg vitamin C, alltså ungefär hälften av ditt dagliga behov. Ta en större portion och få i dig hundra procent av ditt dagliga C-vitamin behov, men samtidigt med få kalorier.

Läs även: Flora tipsar: Vegansk skagen, auberginesill och allt du behöver för en vegansk midsommar

Bra för synen

Våra ögon kräver C-vitamin för att skydda dem från exponering för fria radikaler från solens starka UV-strålar, som kan skada proteinet i linsen. De antioxidativa egenskaperna i jordgubbar kan också bidra till att förhindra grumliga ögon vid gråstarr, som kan leda till blindhet i högre ålder.

Läs mer: Från budget till lyx – 12 solglasögon att möta sommarsolen i

De håller rynkorna borta

Kraften av C-vitamin i jordgubbar fortsätter, eftersom det är avgörande för produktionen av kollagen, som bidrar till att förbättra hudens elasticitet och motståndskraft. Eftersom vi förlorar kollagen när vi åldras, kan C-vitamin rik mat leda till friskare, yngre hy.

Läs även: Fyra knep för att få lyster och glow i hyn (utan smink!)

Jordgubbar bekämpar det onda kolesterolet

Jordgubbar är kraftfulla hjärthälso-boosters! Forskare vid the Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Center i Toronto visade att effekten av att lägga till jordgubbar i en kolestrorolsänkande diet minskade oxidativ skada och blodfetter, två faktorer som båda spelar en roll i hjärtsjukdomar och diabetes.

Läs mer: Fixa fruktig sangría med rosévin och jordgubbar

Jordgubbar minskar inflammation

De antioxidanter och fytokemikalier som finns i jordgubbar kan också bidra till att minska inflammation i lederna, vilket kan orsaka artrit och kan också leda till hjärtsjukdomar. En studie utförd av Harvard School of Public Health visade att kvinnor som äter 16 eller fler jordgubbar per vecka löper mindre risk att få förhöjda nivåer av C-reaktivt protein (CRP), vilket är ett tecken på inflammation i kroppen.

Så, smaska på!

Foto: All Over Press