Trött och törstig? Det kan bero på att du tränar för hårt

Kan du också bli lite väl ivrig med träningen när du kollar igenom Instagrams fitnesshashtags? Det är svårt att själv se att man övertränar, men här är nio tydliga tecken.

Det är lätt att bli för ambitiös när du planerar veckans träningspass och det kan vara svårt att veta vad som är tillräckligt. Även om hängivenhet och just ambition är nyckeln till träningsresultat, kan överträning riskera att förstöra dina framsteg.

Att gå till gymmet varje dag kan faktiskt göra mer skada än nytta, både psykiskt och fysiskt. Allt fler människor tränar och fler anmäler sig till lopp. Det är en positiv trend, men det innebär också att somliga tar ut sig för hårt. Läs vidare om tecknen på att du kan vara på väg att bli övertränad.

Du är känsligare än vanligt

När du känner att du är på PMS-humör hela månaden kan det vara ett tecken på att du borde dra ner en växel på träningen. Att känna sig känslomässigt trött, liksom fysiskt trött, är ofta ett resultat av utmattning. Om du gråter mer än vanligt är det en röd flagg. Dags att vila!

Du är konstant törstig

Vi pratar inte om hur du kan längta efter en läskande smoothie efter träningen, utan snarare om att du känner ett starkt behov av att hela tiden förse din kropp med vatten.

Läs mer: 12 säkra tecken på att du lider av vätskebrist

Du hoppar över vilodagar

Du kan välja att skylla på att det är hashtagen #fitspo som dunklar ditt omdöme, men det är ingen tvekan om att vilodagar är otroligt viktiga för dig. De tillåter din kropp att läka och de är dessutom en förutsättning för att du ska kunna bygga muskler. Försök gärna träna och vila på ungefär samma dagar varje vecka för att hålla koll så att du inte pressar dig själv för hårt.

Du börjar bli klumpig

Den här typen av klumpighet är något utöver den vanliga ”varför spiller jag alltid vatten på mig själv?”-klumpigheten. Om du tränar för mycket kommer den klumpighet vi pratar om att påverka ditt vardagliga liv. Om du även upplever andra symptom på för hård träning, som högre vilopuls eller sömnproblem, är det dags att ta tränings-timeout.

Läs mer: 7 tecken på att din diet INTE kommer att fungera

Du sover dåligt

Precis som mat och vätska i rimlig mängd är sömn och återhämtning en viktig livsstilsfaktor och om du tränar hårt ökar behovet av vila. Och, återigen: Om du slutar se resultat på din kropp kan det vara ett tecken på att du pushar dig själv för hårt.

Du sätter upp orealistiska mål

Kom ihåg varför du började träna – kanske har du redan nått ditt mål? Det viktigaste är att du mår bra, alltid. Gör du det? Om inte, fundera på om du borde ändra på din träningsrutin. Är det så viktigt att du klarar vissa tider eller vikter? Ifrågasätt dig själv.

Du blir irriterad

Ett väldigt vanligt tecken på att du tränar för mycket visar sig inte bara i form av att din kropp är trött, utan det påverkar även ditt humör. Personer som tränar mer än de borde blir ofta irriterade och har kort stubin. Sådana tecken ser man oftast inte själv utan man skyller hellre det på en dålig dag på jobbet eller stress i privatlivet.

Du är uttråkad

Du kom, du sågs och du gäspade. Ett bra sätt att bekämpa tristess är att träna olika saker eller göra några olika typer av övningar varje vecka – då tränar du olika muskler och håller samtidigt din träning intressant. Ett exempel är att köra löpning två dagar i veckan, styrketräning två dagar och cykling en dag. Då får du dessutom in två vilodagar.

Läs mer: 7 tips: Så här bygger du upp din självkänsla

Du känner dig sjuk

Om du drabbas av återkommande förkylningar kan det vara ett tecken på att du tränar för mycket. Efter ett träningspass är det viktigt att vila och äta, eftersom man tror att immunförsvaret är tillfälligt försvagat precis efter ett hårt pass. Långsiktigt gynnas dock immunförsvaret av träning i rimlig mängd.

Ta det lugnt och ha kul!

Foto: All Over Press