Av: Ebba Arnborg & Elsa Sjögren
”Drick inte alkohol som gravid” – är ett råd som saknar vetenskapligt stöd. Det menar Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, efter att ha gått igenom forskning som gjorts på området.
Det är också ett av ämnena som behandlas i duons bok ”Praktika för blivande föräldrar”.
Hon är van att vara i blåsväder. Agnes Wold har vid flera tillfällen ifrågasatt forskning och allmänt vedertagna hälsoråd och skapat debatt i hemmen och i media. Hon har bland annat ifrågasatt Livsmedelsverkets rekommendationer att barn under ett år inte ska äta salt, sagt att amning inte minskar risken för allergier och att vår konsumtion av handsprit är helt onödig.
– Alkohol och graviditet kommer att bli det största bråket om boken. Men det finns inte några indikationer på att några glas i veckan, om man vill vara på den riktigt säkra sidan, skulle vara farligt. Det handlar om moralism. En statlig myndighet har ingen laglig rätt att påstå något som är fel för säkerhets skull, det är förbjudet, säger Agnes och utvecklar:
– Spritmissbrukande mammor får ofta skadade barn, det vet vi. Men frågan är vad ett glas vin då och gör. Det finns ganska många studier som visar att man inte ser några negativa effekter av några glas vin i veckan. Förutsatt att man inte dricker för många glas åt gången. En studie ser en ökad risk för tidiga missfall.
Påståendet om att några glas alkohol i veckan inte är farligt för fostret är något som hon lyfte redan förra året. Hennes uttalande kritiserades av många, bland annat av elva läkare, forskare och barnmorskor som menade att jo, alkohol under graviditeten riskerar att skada fostret på flera sätt.
Råden om att gravida bör avstå helt från alkohol har tidigare förmedlats av Statens folkhälsoinstitutet. De återfinns bland annat i broschyren ”En bra start”, som riktar sig till blivande föräldrar, och i rapporten ”Alkohol, graviditet och barns utveckling” från 2009. Folkhälsoinstitutet finns dock inte kvar och ersattes 2014 av Folkhälsomyndigheten.
Anna Jansson, enhetschef på enheten för hälsofrämjande levnadsvanor och spelprevention på Folkhälsomyndigheten, skriver i ett mejl till Baaam att myndigheten i dag inte har rekommendationer riktade till allmänheten utan istället sammanställer kunskapsläget. Just nu pågår en översyn av litteraturen som rör exponering av låga doser alkohol och graviditet, mer information ska finnas tillgänglig till hösten.
Livsmedelsverkets kostråd till gravida är att avstå från alkohol så snart du tror att du är gravid. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, är kritisk till Agnes Wolds uttalanden.
– Jag blir lite förvånad över det uttalandet. Är det något man vet så är det att alkohol är väldigt fosterskadande. Jag tror inte det finns någon toxikolog eller alkoholforskare som skulle säga att det finns en säker lägre gräns för hur mycket man kan dricka.
Enligt Emma kan alkohol under graviditeten leda till att fostret utvecklar FAS, fetalt alkoholsyndrom. Risken är liten om du dricker väldigt lite alkohol under graviditeten, men det är ändå en risk.
– Känsligheten för alkohol varierar från individ till individ och även under graviditeten. Barnets hjärna utvecklas mycket under graviditeten och subtila effekter kan vara svåra att upptäcka. Det är i princip omöjligt att göra studier på människor, men om man tittar på studier som gjorts på djur kan man se tydligt att även låga doser alkohol har effekter på hjärnan. Det handlar absolut inte om någon moralism, säger hon.
Men Agnes Wold menar alltså att hon efter att ha gått igenom forskning på området inte hittat stöd för att några glas alkohol skulle vara skadligt. Att råden ges menar hon beror på en bild i samhället av att: ”Tänk om vi lät kvinnor dricka då kommer de genast att supa sig fulla.” Så pratas det aldrig om män, trots att det är mycket vanligare att män blir fulla och misshandlar kvinnor, slåss på fotbollsmatcher eller kör bil fulla, menar Agnes.
– Aldrig i livet tolererar jag att svensk sjukvård och svensk medicinsk forskning används som ett verktyg för att skuldbelägga och kontrollera kvinnor på ett osakligt sätt. Det blir en väldig press på föräldrar när du lägger hela medicinsamhällets tunga auktoritet i vågskålen.
Agnes Wolds uttalanden har gjort att hon både har hyllats och kritiserats, men det är inte så att hon inte bryr sig om vad andra tycker.
– Jag är också en flockmänniska, jag tycker inte alls om att bli utstött som jag blivit många gånger. Men jag bara gapar när jag gång på gång ser hur andra inte säger någonting, i ett land där vi inte riskerar tortyr och dödsstraff.
Feminist har Agnes varit sedan hon var 13 år.
– Alla människor som har en IQ över 85 måste väl se att kvinnor har mindre makt, pengar och möjligheter.
Idén till sin och Cecilias bok, som tar upp flera föräldramyter, fick Agnes när hon chattade med lyssnare efter sitt sommarprat i P1. Det vällde in frågor och minst hälften handlade om barn och graviditet. Agnes insåg att det inte fanns någon sajt inom universitet eller sjukvården hon ville rekommendera för vidareläsning.
– De är inte sanningsenliga, utan fulla av moralismer och det är förfärligt tycker jag.
Hon minns när hon själv fick barn, hur svårt hon hade att gå emot rådet som gavs då att man skulle lägga barnen på mage – trots att hon inte trodde på det. Ett råd som sedan togs tillbaka eftersom det ledde till ökad spädbarnsdödlighet.
– Jag tyckte rådet lät helt sjukt och trodde inte alls på förklaringarna men vågade ändå inte lägga på rygg. För om barnet hade dött av helt orelaterade skäl och jag hade trotsat råden då hade det varit mitt fel, min skuld varje dag i resten av mitt liv. Vi har världens mest högutbildade kvinnor som följer världens mest bisarra råd, för man vågar inget annat. Det är för mycket som står på spel.
Rent biologiskt har vi en förhöjd ångestnivå och ökat katastroftänk när vi är gravida och har små barn, för att vara på vår vakt, menar Agnes. Alltså bör småbarnsföräldrar behandlas varsamt.
– Därför är det fruktansvärt när man exploaterar det här. Barnen, det viktigaste vi har, det kan vi knacka ihop lite vad vi vill om – det gör vi inte med män och hjärtinfarkt.