Allt fler unga kvinnor sjukskriver sig – ökat med 370 procent

Allt fler unga kvinnor sjukskriver sig – ökat med 370 procent

Aldrig tidigare har så många unga kvinnor blivit sjukskrivna på grund av stress. I SVT-serien Sjukt stressad berättar 18-åriga Emma Hagen om hur hon gick från att studera till frisör och drömma om att öppna salong – till att krascha totalt och tvingas ta en dag i taget.

Var fjärde ung person känner sig stressad och hårdast drabbade är kvinnor, det visar Folkhälsomyndighetens senaste nationella folkhälsoenkät. Därtill har antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa och stress ökat markant de senaste åren – och även här är unga kvinnor särskilt drabbade. Sedan 2011 har antalet sjukskrivna mellan 25 och 29 år nämligen stigit med hela 370 procent.

SVT:s Uppdrag granskning har djupdykt i denna statistik och skapat dokumentärserien Sjukt stressad där man får möjligheten att följa fyra unga kvinnor som på olika sätt drabbats av sjuklig stress. En av dem är Emma Hagen, 18, som berättar om att ohälsan till slut gjorde att hon inte ens kom ihåg var hon bodde.


Stressen ledde till att Emma Hagen kraschade

Emma Hagen drömde om att bli frisör och driva egen salong – men hösten 2018 kom kraschen som fick henne att inse att det inte skulle bli verklighet. I alla fall inte just då.

Det var sommarlov, Emma jobbade heltid, tog körkort, umgicks med vänner och hade en blogg. En vardag fullproppad med aktiviter som gjorde att hon i genomsnitt sov fyra till sex timmar per natt.

– Jag tyckte att det här var hållbart för jag märkte inte av att jag var trött, säger hon i programmet.

Med tiden började Emma dock känna att något var fel i hennes kropp. Hon hade konstant huvudvärk, mådde illa, tappade aptiten – och när det var som allra värst kunde hon inte ens komma ihåg var hon bodde. Ändå fortsatta hon att ignorera problemen. Fram tills att kraschen kom.

Nu, nästan ett år senare, mår Emma bättre men hon förklarar att hon fortfarande är begränsad i vad hon kan göra.

– I jämförelse med mina klasskompisar så är väl mitt liv raka motsatsen, skulle jag säga. De orkar praktik och skola fulltid, många har extrajobb. Jag kan ju inte vara i skolan eller på praktiken fulltid, kan inte spontant ta en fika eller gå ut och äta middag för jag måste verkligen planera det i flera dagar innan, säger hon.


Många bränner ut sig redan i högstadiet

I skapandet av programmet har Uppdrag granskning även varit i kontakt med flera anställda inom skolhälsovården – och de är alla eniga. Tjejer som lider av stress blir allt fler, och många bränner ut sig redan i högstadiet. En av anledningarna? De vill komma in på sin drömutbildning.

– De har tagit ut sig i nian för att komma in, sedan orkar de inte mer. Det är alltså väldigt studiestarka elever som vill gå i skolan, men som inte längre fungerar kognitivt. De kan inte få ihop sina tankar på grund av utmattning, säger Linda Krabbe, skolkurator på en gymnasieskola i Göteborg, till programmet.

Dokumentärserien Sjukt stressad består av sex avsnitt och alla finns tillgängliga på SVT Play.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Drömjobb: 10 yrken med hög lön och låg stressnivå

Hjärnan hinner inte med – 3 stresstriggers i vardagen

Här är de 10 stressigaste jobben – finns ditt med på listan?