Älskar du också vitt bröd? Här är drömreceptet

Vitt bröd får många gånger stå i skamvrån, ofta helt i onödan. För det är ju så gott – och bra för själen. Testa något av de här recepten från boken Linas matbröd.

Vem älskar inte bröd, helst nybakat, vitt, med smält smör? Mmm. Linda Andersson är en sann brödexpert. Hon driver Sveriges största bakblogg ”Lindas bakskola” – med flera hundratusen besök varje vecka. I boken ”Lindas matbröd” har hon samlat sina mest älskade och efterfrågade recept, som rågsiktskakor, lingonlimpa, grytbröd, tekakor, fröknäcke, havrerutor, kavring och morotsfrallor.

De här minilimporna är härliga att bjuda på till frukost, i buffén eller till vilken middag som helst, som till exempel när du vill ha något extra gott till salladen.

Minilimpor

Varje person får en egen liten limpa – hur trevligt är inte det?

Ingredienser:

(8 stycken)

25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm

1 tsk salt

2 msk neutral rapsolja

1/2 dl ljus sirap

3 dl rågsikt

4–5 dl vetemjöl

Garnering:

Flingsalt

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

2. Dela degen i åtta lika stora bitar. Forma dem till små limpor och lägg dem i en smord form för minilimpor. Brödgroparna har måtten 7,5 x 5,5 x 3 cm. Det går bra även utan limpform, då blir bröden inte lika höga, men lika goda.

3. Skär några sneda snitt i ytan med en vass kniv. Pensla ytan med vatten och strö över flingsalt.

4. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in bröden. Grädda limporna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna i formarna innan du tar ut dem.

Foto Roger Olsson


Fler goda recept:
Sockerfri chokladpaj med hasselnötter
Sockerfri smulpaj med äpple och kanel
Nyttiga brownies med hasselnötter och flingsalt