Anna, 22: Abort behöver inte vara hemskt – min var ingen stor grej

Det är många läsare som delat med sig av sina aborthistorier. Här är en av dem som berättar om sin abort som en bra upplevelse. ”Jag fick ett jättebra bemötande hela vägen”, skriver hon.

Läs också: Antalet tonårsaborter minskar – och tidiga aborter öka

”Jag tycker det är jätteviktigt att ni tar upp det här med abort – men jag vill även lyfta fram en annan sida av det. Jag blev gravid och jag och min sambo bestämde oss för att göra en abort. Jag har inte skämts någonting för min abort. Jag ser det som att det var en spermaklump som fastnat lite för långt in som behövde lite hjälp att komma ut”.


”Det är viktigt att prata om abort men jag tycker att det blir alldeles för hetsigt. Vi måste tona ner uppstressningen kring aborter för att undvika att personer mår dåligt över det. Vi måste prata om det mer neutralt och inte hajpa upp det.

Jag fick ett jättebra bemötande hela vägen. Jag var hemma under min abort och mådde ganska bra hela dagen. Det är klart att folk i min omgivning tyckte att det var lite obekvämt att prata om det men både mina föräldrar och svärföräldrar visste om att jag gjorde det. Tre av fyra tog det väldigt bra och det anser jag vara super, att sedan den sista såg det som att jag mördade ett barnbarn är ju mer dennes problem”.

Läs mer: Läs på! Här är 5 argument för rätten till abort


”Jag håller med om att det är personen som gör aborten som ses som ansvarig, men min sambo tog ledigt från jobbet och var noga med att säga att vi gjorde en abort. Inte bara jag. Samtidigt var hen väldigt stöttande över vad vi gjorde mot min kropp.

Jag tycker att det är viktigt att lyfta att det inte behöver vara hemskt också. Den enda jag kände bortom det fysiska var att folk förväntade sig att jag skulle må dåligt, vilket jag inte gjorde. Som sagt, för mig var det ingen stor grej”.

Läs också: Paula Bieler (SD): Svenska kvinnor ser abort som preventivmedel

Fotnot: Anna heter egentligen något annat

Foto: Thinkstock