Anna, 33, blev frisk från vestibulit: ”Mitt sexliv började vid 30”

Anna, 33, blev frisk från vestibulit: ”Mitt sexliv började vid 30”

Anna kände smärta i underlivet i flera år innan hon fick diagnosen vestibulit. För Baaam berättar hon om hur sjukdomen påverkat relationer, sex, kroppen – och hur hon blev smärtfri.

Läs mer: Hur mår din fitta? Sophie, 32, vill riva tabun kring underlivsbesvär

Ett skavsår i slidan som gör ont varje gång du har sex, eller bara har i en tampong. Så beskriver Anna Sandor, 33 år, smärtan hon känt på grund av vestibulit. Hon märkte av symptomen för första gången när hon var drygt 16 år gammal.

– Jag försökte använda tamponger och det gjorde ont. Men jag tänkte att ”jaha det är väl inget konstigt, jag använder bara bindor istället”. Jag fattade inte, säger hon.

Det hon inte förstod då var att smärtan inte skulle försvinna på många år. Det gjorde ont inte bara första gången hon hade sex utan varje gång. När Anna inte längre klarade av att ha sex med sin kille på grund av smärtan sökte hon läkarhjälp. Hon hamnade hos en specialist på Danderyds sjukhus men gick därifrån med inställningen att smärtan berodde på det dåliga förhållandet med pojkvännen, att det inte var något fysiskt.


Bra sex för mig var när jag inte ville gråta när jag gick och kissade efteråt

Vestibulit innebär att de små, ytliga nerver som finns i slidöppningens slemhinna är överkänsliga och det gör ont när du för in något (som t.ex. en tampong eller ett finger) i slidan eller har penetrerande sex. Du kan ha otroligt ont när du har, eller försöker ha, sex. En del har även svårt att använda trånga byxor och cykla. Man vet inte riktigt vad vestibulit beror på, ibland kan det uppstå när du har sex samtidigt som du har en svampinfektion. Var tionde kvinna mellan 18-25 år har vestibulit.

Läs mer: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

Vestibuliten påverkade, och påverkar än i dag, mycket i Annas liv. Relationen till den egna kroppen, till sex och till andra personer färgades av sjukdomen.

– Jag kände mig, i brist på andra ord, okvinnlig. Alla andra runt omkring mig pratade konstant om hur skönt det är med sex. Jag fattade inte det. Sex kunde antingen göra väldigt ont eller mindre ont. Bra sex för mig var när jag inte ville gråta när jag gick och kissade efteråt, säger hon och fortsätter:

– Jag kände inte sexlusten och det här med att bli upphetsad. Bara tanken på sex gjorde mig utmattad. Relationen till kroppen blir att man har nånting som inte fungerar, något som är trasigt.


Under ett par år var smärtan trots det hanterbar för Anna. Hon var ung, nykär, avslappnad och problemfri. Men när vuxenlivet kom igång ordentligt med sina skyldigheter och ansvarsområden kom även smärtan tillbaka. Det var ungefär samtidigt som hon började träffa sin nuvarande man.

– Jag fick mer ont. Vi försökte, det funkade inte och jag började gråta. Vid ett tillfälle sa jag ’du får gå ut och ligga med vem som helst, jag ser inte det som otrohet. Jag är trasig och kan inte ge dig det du behöver’, säger Anna.

Jag var livrädd för att det skulle göra ont igen

Hon var van vid att stoppa huvudet i sanden, att trycka undan problemen. Men hennes man var envis och pushade henne att skaffa hjälp. Hon fick remisser, råd och salvor. Hos gynekolog nummer tre fick hon diagnosen bekräftad: vestibulit. Till slut hamnade hon hos samma specialist på Danderyds sjukhus som hon träffade första gången. Där blev Anna erbjuden att göra en operation.

– Jag sa absolut, gör allt ni kan göra. Jag kände att jag har ingenting att förlora på det.


Missa inte! Funkar tranbärsjuice? 9 sanningar och myter om urinvägsinfektion

Operationen innebär att man avlägsnar den delen av slemhinnan som är känslig för smärtan. Sedan täcker man den med tjockare slemhinna från en annan del av slidan. För en del har det fungerat, för andra gör det fortfarande ont.

– Det var sjukt läskigt när jag läkte. Första gången jag skulle ha sex efter operationen var jag livrädd för att det skulle göra ont igen.

Rädslan och nervositeten till trots gick det bra, hon hade inte ont. Den smärtfria tillvaron är fortfarande något som Anna inte tar för givet och känner stor tacksamhet för.

– Jag frågar mig själv hur det skulle vara om jag inte hade behövt gå igenom det här. Det har påverkat förhållanden och jag tror att vissa förhållanden har tagit slut helt på grund av det. Jag har skämts för att prata om det för det var något som var fel på mig.

Nu har det gått fyra år sedan operationen – och smärtan håller sig fortsatt borta.

– Det är definitivt tusen gånger bättre nu. Det är som att jag påbörjade mitt sexliv efter 30.

Foto: Privat, IBL

Källa: Vårdguiden