Äntligen är vego vår nya favorit

Äntligen är vego vår nya favorit

Den vegetariska trenden växer sig bara starkare och trots att vi svenskar är kända för att vara ganska traditionella när det kommer till maträtter blir det fler och fler som väljer grön kost.

Enligt matkommunikationsbyrån Food & Friends, som i Matrapporten undersöker svenskarnas matvanor, har spagetti och köttfärssås tappat förstaplatsen som favorit och istället har kyckling klivit upp som etta. Vegetariskt har för första gången tagit sig in på listan bland de tio vanligaste rätterna, både bland vardags- och helgfavoriterna.

Läs även Recept: Hälsosam blåbärspaj

Hela 39 procent menar att de kommer förändra sitt beteende när det kommer till köttkonsumtion till fördel för andra livsmedel. Fem procent säger att de kommer satsa på enbart vegetarisk kost. Intresset för närodlad mat har ökat från förra året och tjugo procent av de tillfrågade tycker att detta är mycket viktigt.

Undersökningen visar också att vi använder sociala medier som en stor källa när det kommer till matlagning. Vi fortsätter att lägga ut bilder på våra maträtter (någon som känner igen sig?) och att hitta inspiration från exempelvis Instagram och Facebook.

Kanske kan den vegetariska trenden vara en anledning till att maträtten Pulled Pork, som varit Sveriges trendigaste rätt under två år, nu bytts ut mot grön kost. Kul, tycker vi!

Se hela listan nedan.

Blir du sugen på vegetariskt? Den här krämiga avokadopeston är himmelskt god!

RECEPT AVOKADOPESTO (ca 1-2 portioner)

1 stor mogen avokado, urkärnad

1 vitlöksklyfta

1/2 citron, saften

1/2 kruka färsk Basilika

1 tsk olivolja

Salt & peppar

Mixa ingredienserna med en stavmixer. Blanda peston med pastan och toppa med lite pinjenötter eller valfria frön. Njut!

Vill du ha fler härliga recept? Spana in bloggen Shake For Shape!Kyckling, köttbullar och lax är vanliga vardagsrätter.På helgen är tacos och pizza vanliga favoriter. Inte så otippat va?

Läs mer:
Topplistan: Sommarens nyttigaste glassar
Mild Smoothie med avokado och basilika
Recept: Proteinbollar med citron och kokos

Bildkälla: Shape for Shake