Nu ska även pojkar få HPV-vaccin

Äntligen! Nu ska även pojkar få HPV-vaccin

Från och med nästa höst ska även pojkar få HPV-vaccin – ett jämlikt skydd mot dessa cancerformer är något som efterfrågats länge. Beslutet som presenteras i regeringens nya höstbudget gör att 130 män och hbtq-personer om året kan slippa cancerbesked. Det skyddar dessutom fler kvinnor i förlängningen.

Sedan 2010 har flickor mellan 10 och 12 år vaccinerats mot de former av HPV (humant papillomvirus) som tillsammans orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Men då bedömdes inte pojkarna behöva vaccinet. Sedan dess har ny kunskap kommit fram om hur HPV även drabbar män.

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller muncancer, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.

Redan för två år sedan bedömde Folkhälsomyndigheten att även pojkar bör omfattas av vaccinationerna eftersom 300 män årligen drabbas av HPV-relaterad cancer, vanligtvis i svalg, penis och anus.


Cancerfonden: ”En jämlikhetsfråga”

Cancerfonden har upprepade gånger lyft frågan och ifrågasatt saktfärdigheten. ”Det är en jämlikhetsfråga” sade Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström så sent som igår kväll.

Hon välkomnar nu regeringens besked.

– Det här är ett klokt och välkommet beslut av regeringen. Beslutet räddar liv och gör att många kommer att slippa onödigt lidande i framtiden. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att förebygga cancer.

Notan för vaccinationerna beräknas ligga på 56 miljoner nästa år, men förutom att färre drabbas innebär vaccinationen en rad samhällsekonomiska vinster. Fler friska människor innebär längre tid i arbetslivet och mindre kostnader för samhället.

Vaccinationen innebär dessutom inte bara en direkt nytta för pojkar och män, utan skyddar även indirekt de kvinnor som inte är vaccinerade. 

På flera andra ställen runt om i världen har man redan börjat vaccinera pojkar mot HPV, bland annat i Norge och Danmark.


Vad är egentligen HPV?

Humant papillomvirus, HPV, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får någon gång under livet HPV, som ofta läker ut av sig självt.

Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer – främst livmoderhalscancer. Viruset kan också orsaka andra cancerformer i exempelvis mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.


Vaccinet bör tas innan sexdebuten

Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Vaccinet skyddar dock inte mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer, så missa inte att gå på dina cellprovstagningar!

Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor över 30 ska erbjudas ett extra, mer känsligt test specifikt för HPV (primär HPV-analys) i samband med sina cellprov – ett test som kan rädda upp till 30 liv per år. Men SVT:s granskning visar att endast 13 av 21 regioner följer rekommendationerna – fyra år senare. Framför allt är det i norra Sverige man brister.

Källa: SVT, Sveriges Radio

Bildkälla: TT

Läs mer:

Cellprovtagning och HPV-virus – det här betyder ditt besked

Trots cellproven – antalet fall av livmoderhalscancer ökar