pollenallergi

Är det pollenallergi eller en förkylning? Så vet du!

Har du någon gång hört att personer med pollenallergi är det bästa vårtecknet? Dessvärre ligger det en hel del sanning i det. För många pollenallergiker har problemen med rinnande näsa, kliande ögon och en trötthet i kroppen redan börjat.

Två miljoner svenskar lider av pollenallergi, och det är inte ovanligt att drabbas av det senare i livet. Första gången man känner av symptomen så kan det vara svårt att veta om det rör sig om allergi eller en helt vanlig förkylning, då tillstånden påminner mycket om varandra. Om ”förkylningen” håller i sig i mer än en vecka kan det dock röra sig om allergi.

Om du är osäker så finns det ett enkelt test att göra. På Apoteket och vårdcentralen kan du betala för ett test som ger dig ett resultat redan efter 20 minuter. Om du lider av lindrigare symptom så kan du klara dig på receptfria läkemedel som allergitabletter, nässpray, ögondroppar och ögonskölj.

När du ska börja behandla dig själv varierar men beror på vilken sorts pollenallergi det handlar om. Du kanske inte är allergisk mot allt! Om det är lövträd som är ditt problem så är det en god idé att påbörja behandlingen så fort löven börjar slå ut. Gräspollen kan du däremot börja behandla i början av sommaren och gråbo under sensommaren, enligt Vårdguiden.

Det går även att vaccinera sig mot pollenallergi, men det är en lång behandling som tar tre år att komplettera. Till en början får patienten en spruta i veckan och med tiden glesas sprutorna ut och ges var sjätte månad.

Allvarligare symptom:

– Astmasymtom som svårigheter att andas och hosta

– Pipande andning vid träning

– Om exempelvis bara ett av ögonen eller ena näsborren kliar och rinner

– Om egenbehandling med receptfria läkemedel inte lindrar

– Om besvären finns kvar året om

Källa: 1177.se

Foto: All Over Press