Är du alltid sötsugen? Här är tipsen som faktiskt hjälper

Är du alltid sötsugen? Här är tipsen som faktiskt hjälper

Helgens godisfrossa kan lämna ett starkt och ofta oönskat sötsug efter sig. Så här handskas du med suget.

Blir du galet sötsugen efter maten eller när energin sjunker på eftermiddagen? Det är inte lätt, men det går att bli av med sötsuget.

– När sötsuget kommer är det viktigt att identifiera känslan, är det sötsug eller hunger? Om det är sötsug du känner kan du välja mellan att kämpa emot eller att ge efter för suget. Många tror nog att de alltid kommer att längta efter det söta, men sanningen är att det går att vänja av sig, säger nutritionisten Anki Sundin.

Strunta i totalförbud

Låt bli att helt utesluta sötsaker, men dra ner på dem och ät dem sällan. Tänk också på att njuta när du väl äter något sött, det är okej!

– De som inför totalförbud mot sötsaker tenderar att få ett ökat sötsuget. Försök istället att tillfredsställa sötsugen på ett smart sätt. Unna dig en sked honung eller en ruta choklad, så länge det inte blir en massa godis varje gång du är sugen, säger nutritionisten Emanuel Widmark, nutritionist.

Håll dig upptagen

Om sötsuget kommer när du jobbar – ta en paus och gå runt kvarteret. Om du blir sötsugen när du sitter i soffan – scrolla Instagram-flödet eller vik tvätt. När du hela tiden har något att göra glömmer du sötsuget samtidigt som du gör nytta.

– Sötsuget handlar mycket om beteende. Lär känna dig själv och vad som triggar ditt sötsug och försök att bryta det mönstret, säger Anki Sundin.

Se till att du får i dig tillräckligt med krom

Krom sägs bidra till ett stabilt blodsocker och motverka sötsug. Krom kan du både ta som tillskott i form av tabletter, men också få dig genom vanlig mat med livsmedel rika på krom, som till exempel nötter, fullkornsprodukter, lök och tomat.

Borsta tänderna

Tenderar du att bli sötsugen i tv-soffan på kvällen? Borsta tänderna redan när du har ätit middag så kommer du inte att vara sugen på att äta något mer före läggdags.

Ät dig mätt

Maxa dina måltider med proteiner som ägg, kött, nötter och bönor i kombination med kolhydrater som potatis.

– Många förväxlar hunger och sötsug. Därför är det viktigt att äta regelbundet och att då bli mätt. Det hjälper dig att hålla sötsuget i schack. Försök också att lära dig skillnaden på hunger och sötsug – behöver jag äta eller är jag bara sugen på något? säger Anki Sundin.

Ha mer sex

Regelbundet sex leder till ändrade kostvanor, enligt forskning från York University. En möjlig förklaring är att det så kallade kärlekshormonet, oxytocin, frigörs när vi har sex. Oxytocin är som känt knutet till hälsa och ett regelbundet frigörande tenderar att minska sötsuget och få oss att låta bli att äta för mycket.


Foto: Thinkstock