Är kollagenrik kost hemligheten bakom fantastisk hy?

Är kollagenrik kost hemligheten bakom fantastisk hy?

Ja, en växande skara experter hävdar att en kost rik på kollagen kan göra din hy yngre och fräschare – som avancerad hudvård inifrån. Vi går till botten med hur det fungerar.

Kollagen, kollagen, det finns knappast något ämne som hajpas så i skönhetsvärlden. Med all rätt. Runt 30 procent av kroppens protein består av kollagen och det är en viktig byggsten för en elastisk hud. I ansiktets mellersta hudlager, dermis, finns mycket kollagen, men redan i 30-årsåldern börjar det så smått att brytas ned, och på sikt blir huden mer slapp och hängig.

Hudläkaren Stefanie Williams, klinikchef på hudvårdskliniken European Dermatology London, var tidigare skeptisk till kollagentrenden. Som många andra antog hon att kollagen bröts ner och absorberades innan det hade en chans att nå, och kunna påverka, huden. Men efter att ha undersökt flera forskningsrapporter började hon ändra uppfattning.

– När kollagenmolekyler bryts ner når de ut till kroppens alla delar genom blodcirkulationen, inklusive huden. Där stannar de kvar i upp till 14 dagar. Intressant nog uppfattar kroppen de små kollagenfragmenten som nedbrytande inkräktare – och börjar producera mer reparerande kollagen i försvarssyfte, förklarar hon.

Stefanie

Hudläkaren Stefanie Williams är en kollagenkost-förepråkare.

Det finns en del som vi kan göra för att behålla spänsten och här kan kosten göra skillnad. Två huvudregler gäller: Att eliminera riskfaktorer som förstör kollagenet och att hjälpa cellerna att producera mer. Bland de värsta kollagentjuvarna hittar vi rökning och stark sol. Livsstilsfaktorer som stress och en torftig kost bestående av mycket socker och vitt mjöl sägs också ha en negativ effekt.

I Japan dricker tjejer ölet Precious som är spetsat med kollagen, eller så avnjuter de en isglass besående av kött infruset i kollagenrikt gelatin

Dessa faktorer kan få kollagenfibrerna att antingen brista eller klistra ihop sig till stela trådar. Många menar dock att vi kan försöka stoppa den här processen, genom att undvika tjuvarna och jobba för att få kollagenet att växa sig starkare.


Kollagenrika livsmedel lanseras som en potentiell möjlighet att påverka huden inifrån. Kosttillskott med kollagen har blivit en jätteindustri, och kollagendrycker som Pure gold collagen älskas av Gwyneth och Gisele, som knappast har några problem att betala en tusenlapp för en månads förbrukning. I Japan dricker tjejer ölet Precious som är spetsat med kollagen, eller så avnjuter de en isglass besående av kött infruset i kollagenrikt gelatin på restaurangen Zenyaren.

I USA finns många restauranger som serverar kollagenspetsade antiage-menyer, och så kallade collagen hotpots eller beauty hotpots är bland det hetaste du kan äta. Trenden sprider sig nu till Europa och i London finns restaurangen Gilgamesh som erbjuder en särskilt kollagenmeny.


Så är det här bara konceptuellt mumbojumbo eller kan vi faktiskt äta oss till en vackrare hy? Ja, kanske. Huden behöver mängder av olika näringsämnen, till exempel hyaluronsyra, zink, koppar och omega 3, för att vara stark och frisk, och dess utseende påverkas också mycket av genetiska faktorer.

Men det finns forskning som pekar på att kollagenrik mat och dryck kan bidra till en fylligare och fräschare hy. Det ska stimulera kroppen att producera mer uppbyggande kollagen. Tillsammans med C-vitamin blir det ännu mer effektivt.

Doktor Williams menar att bra hudvård är basen för att underhålla kollagenet, och naturligtvis även rökstopp. Hon rekommenderar också att man äter eller dricker saker med kollagen i. Buljong är hennes storfavorit.

– Långsamt kokad buljong på ben, skinn och skrov är en utmärkt metod för att få i sig kollagen. Som komplement är kosttillskott med flytande eller finmalet kollagen bra, och jag menar att kollagen från nötkreatur är det bästa. När det är upplöst i vätska absorberar kroppen 90 procent, men det ska alltid intas tillsammans med C-vitamin för maximalt upptag. Glöm bara inte att äta annan bra mat, fylld av näring och antioxidanter. Det är helt nödvändigt för en kollagenstark hud.


Så här äter du mer kollagenrikt
1. Den viktigaste samarbetspartnern när kroppen ska bilda kollagen är C-vitamin, som behövs för att kollagenet ska omvandlas till byggmaterial. Så frossa i färska frukter, bär och grönsaker efter säsong!
2. Sojamjölk och tofu innehåller genistein, en isoflavonid som hjälper huden att producera uppbyggande och stärkande kollagen, samt blockerar nedbrytande enzymer.
3. Aloe vera stimulerar fibroblaster, det vill säga de masterceller som producerar kollagen. Drick som shots, eller köp en planta och finhacka lite av bladen över maten.
4. Manukahonung, en dyr variant av sötning, men en bra support för att bilda kollagen. Kan även strykas på huden som ansiktsmask.
5. Nypon och nyponpulver innehåller mängder av C-vitamin som triggar kroppen att bilda kollagen. Kosttillskott som kombinerar kollagen och nyponpulver finns på hälsokost.
6. Avokadoolja stimulerar kollagenbildning i hudens mellanlager dermis. Skön ansiktsolja, men man kan också ringla den över sallad.
7. Antioxidanter i röda, gula, blå och orange grönsaker och bär gynnar kollagen. Ät mycket granatäpplen, sötpotatis, mörka körsbär, katrinplommon, blåbär, rödbetor och morötter.

8. Rotfrukter innehåller mycket hyaluronsyra, som bildar skyddande lager mellan kollagenfibrerna.
9. Svavel är viktigt för kollagenproduktion. Finns i oliver, gurka, blekselleri och rå lök. Svavel plus A-vitamin sägs vara en dunderkombination för kollagenhalterna. Lever, ägg, mjölk och morötter innehåller olika former av A-vitamin.
10. En matsked ekologisk tomatpuré och olivolja varje dag ger huden ett naturligt solskydd, men ökar också proteinet prokollagen som kan göra huden starkare.
11. Kalkonkött innehåller ämnet karnosin, som minskar korslänkning – det som gör att fibrer växer in i kollagenet så att huden blir stel och oelastisk, vilket skapar rynkor.

Läs mer
Blir du sötsugen efter träningen? Du är inte ensam!

Av: Anneli Wang
Foto: Thinkstock