
Ät dig smalare med nya vego-vågen
Vegetarianer väger omkring 20 procent mindre än köttätare. De gör djuren och miljön en tjänst. Men går det att njuta både av biff och vegetarianismens fördelar? Ja – med nya vegovågen är det möjligt.
Allt fler blir deltidsvegetarianer, eller så kallade flexitarianer. Det betyder att de inte är strikta vegetarianer, de äter kött då och då. Många äter dagligen animaliska produkter som ost och ägg, men undviker kött för det mesta. Det är just den flexibla men begränsade inställningen till kött som kännetecknar en flexitarian.
Louise, 28, äter kött någon gång i månaden. Fisk blir det lite oftare.
– För mig innebär det verkligen noll uppoffring. Numera är det inte ens socialt osmidigt på middagar och sånt, för det har blivit så himla vanligt. Till och med de absolut bästa restaurangerna har bra vegetariska rätter, synen på vegoköket har fått en rejäl uppgradering de senaste åren, menar hon.

– Det roliga är att jag har gått ner till samma vikt som jag hade i gymnasiet när jag tränade som mest, bara genom att dra ner på köttet och äta mer grönt. Det var ingenting jag hade räknat med, men det är en välkommen bonus!
Enligt studier väger vegetarianer i genomsnitt omkring 15-20 procent mindre än köttätare. Den amerikanska dietisten Dawn Jackson Blatner skriver i sin bästsäljande bok The Flexitarian Diet att endast 6 procent av USA:s vegetarianer är överviktiga, jämfört med 45 procent av den övriga befolkningen. Amerikaner äter också 20 procent mer kött än för 50 år sedan – en trend som går att applicera på hela västvärlden och som inte för något gott med sig.
Förutom att köttindustrin står för omkring 18 procent av våra utsläpp av växthusgaser och att djur föds upp under plågsamma industriförhållanden för att försörja oss med billigt kött, så kopplas en hög köttkonsumtion bland annat till cancer. En aktuell rekommendation är att äta max 500 gram rött kött i veckan.

Anna Ottosson är dietist och författare till flera hälsoböcker. Hon tror stenhårt på en kosthållning bestående av till en stor del vegetabilier och med betydligt mindre kött.
– Det är dags att börja använda köttet som en accessoar istället. Många utgår från köttet och låter det vara dominant och så får resten av maten anpassa sig efter det, men nu blir det ett skifte där grönsakerna får spela huvudrollen, säger hon.
Är du rädd att drabbas av proteinbrist om du drar ner på köttintaget? Det behöver du inte vara, menar Anna.
– Det är en myt att vi behöver kött för att kroppen ska fungera. Det finns så många bra vegetabiliska proteinkällor som till exempel bönor, ärtor och linser.

Om du äter mjölkprodukter och ägg, som ju egentligen inte ingår i en vegetarisk kost men definitivt i en deltidsvegetarisk, får du i dig gott om de essentiella aminosyror, eller det fullvärdiga protein, som kroppen behöver. Om du däremot inte äter ägg och mjölk, behöver du planera din kost bättre för att undvika brister.
Anledningen till att du går ner i vikt är att en vegetarisk kost består av mindre mättat fett, mer vatten och mer fibrer än en köttbaserad. Du blir helt enkelt mätt på färre kalorier. De kalorier du äter är dessutom mer näringsrika. Resultatet? Du tappar vikt, utan att känna att du berövas något eftersom du kan äta större portioner än vanligt. Du får också i dig mer vitaminer och fibrer.
Och du behöver med stor sannolikhet inte tänka på att ”hålla vikten”, men du kan inte kallt räkna med att kilona ska rasa bara för att du drar ner på hamburgare och korv.

– Att bara utesluta kött betyder inte nödvändigtvis att du blir smalare. Om du istället baserar din kost på pasta och ostgratänger så händer ingenting på vågen, men om du utgår från grönsaker kommer du få fantastiska resultat, säger Anna.
Så hur blir du deltidsvegetarian? Addera mer grönsaker till din kost, varje dag, och dra ner på köttet. Inför vegodagar varje vecka, när du inte äter kött överhuvudtaget. Du bör ha minst två sådana dagar varje vecka, helst tre.
Om du hör till dem som tycker att grönsaker är trista så beror det förmodligen på fantasilös tillagning. Glöm genast den gamla skolans deppiga mixar av isbergssallad och burkmajs, här finns mycket att upptäcka.
– Precis lika lite som du skulle servera en köttbit okryddad så gör du det med sallader. Du behöver jobba med smaker och konsistenser för att det ska bli intressant. Gör goda röror som till exempel tomatsalsa, guacamole och tzatziki, tipsar Anna Ottosson.

Vill du bli deltidsvegetarian? Ät så här!
* Dra ner på köttet vid varje måltid – låt grönsakerna spela huvudrollen och ge istället köttet en sidoroll. En mindre köttbit med en stor avokadosallad = perfekt!
* Inför tre helt köttfria dagar. Om du tycker det är svårt – börja med endast en eller två dagar, det är superenkelt. Utöka sedan till tre och gärna fler.
* Utöka successivt dina köttfria dagar. Här finns inga regler, lev som du känner för – med grundidén att konsumera mindre kött.
Tänk på!
En till stora delar vegetarisk kosthållning kräver att du äter mer – större portioner – för att få i dig av alla näringsämnen. Du behöver också se till att du får i dig tillräckligt med protein. Exempel på bra vegetariska proteinkällor är: Bovete, quinoa, sojabönor/tofu (tofu görs på malda sojabönor), quorn, chiafrön, ris och nötter. Om du äter ägg och mjölkprodukter, som är fullvärdiga proteinkällor, behöver du inte planera din kost lika noga.
Läs hela artikeln och ta del av underbara recept i senaste numret av Baaam!
Läs mer
Därför är skogspromenader grymma
Överläkaren berättar: Så ska du träna för att bli smartare
Blir du stressad av Instagram?
Foto: Carl Klingspor, Thinkstock