Åtta enkla knep för att bli av med dålig andedräkt

En dålig andedräkt kan både vara extremt jobbigt och energikrävande. Baaam tipsar om åtta enkla saker som håller den dåliga andedräkten borta.

Oron över en dålig andedräkt har alla haft någon gång. Och många är också rädda för att de inte själva ska märka av att de har det. Baaam listar sakerna du kan göra för att undvika och bota dålig andedräkt.

Slicka på handryggen

Är du osäker på om du har dålig andedräkt? Ett effektivt sätt att ta reda på det är att slicka på handryggen och låt saliven torka. Lukta därefter på handen. Känner du ingen dålig lukt har du troligtvis ingen dålig andedräkt.

1. Borsta tänderna och använd tandtråd

Du har hört det förut, borsta tänderna morgon och kväll är A och O för en bra andedräkt. När du borstar begränsar du tillväxten av plack och bakterier i munnen, vilket också gör att den dåliga lukten minskar. Men det är svårt att få bort allt med tandborsten. Tandtråd hjälper dig att enklare hålla rent även mellan tänderna.

2. Drick vatten

En vanlig orsak till dålig andedräkt kan vara att du är torr i munnen, om du helt enkelt dricker för lite vatten. Ett intag av ungefär 1,5 till 2 liter vatten brukar rekommenderas varje dag. Ett stort glas vatten på morgonen med en stabil frukost brukar lindra dålig lukt ur munnen.

3. Ät regelbundet och tillsätt rätt kryddor

Salivproduktionen i munnen hjälper till att förebygga dålig andedräkt. Och en bra salivproduktion får du just genom att äta regelbundet, och gärna mat som behöver tuggas ordentligt. Det finns såklart också mat som är bättre och sämre för andedräkten. Mjölk, kött och rökt mat är exempel på födoämnen som kan orsaka dålig lukt, eftersom proteinerna frigör svavel i munnen. Men det kan ju såklart vara svårt att låta bli sådan typ av mat. Prova att tillsätta kryddor som persilja, dill och kummin. De har nämligen visat sig funka mot dålig andedräkt.

Ingefära ska också vara bra mot dålig andedräkt!

Ingefära ska också vara bra mot dålig andedräkt!

4. Tugga tuggummi

Tuggummi hjälper salivproduktionen i munnen mellan måltider. Ta ett sockerfritt tuggummi efter att du har ätit, för att hålla illaluktande bakterier borta. Det är dessutom snällt mot tänderna.

5. Drick grönt te

Te, speciellt grönt och svart, har visat sig vara effektivt för att förebygga dålig andedräkt, eftersom det ska döda bakterierna som orsakar dålig lukt.

6. Använd munskölj med zink

Munskölj är ett jättebra sätt för att hålla borta bakterierna i munnen, men vissa är sämre än andra. Munskölj med zink och bakteriedödande medel brukar vara de som är mer långsiktigt effektiva. Munskölj utan funkar givetvis också, men de brukar mest bara lindra för stunden. Kolla på innehållsförteckningen eller fråga på ett apotek.

7. Alkohol kan orsaka dålig andedräkt

Det är allmänt känt att alkohol torkar ut både kroppen och huden. Likaså din mun! Drick alltså alkohol med måtta. Och det där med varannan vatten på krogen är alltså inte bara effektivt mot jobbig fylla, det är även effektivt för att förhindra dålig andedräkt.

8. Undvik cigaretterna

Cigg ger inte en himmelsk andedräkt, eftersom det torkar ut munnen. Och bortsett från alla andra hälsofördelar med att skippa ciggen så gör du också ditt tandkött en tjänst med att fimpa. Tandköttsbesvär kan nämligen också orsaka dålig andedräkt.

Läs också:
7 dåliga vanor som kan förstöra din hy
Nya skönhetsknepet – är dig snygg (så gör du!)
Sex smarta skönhetsknep med kokosolja

Foto: IBL