Baaam och Aftonbladet granskar vestibulitvården. Anna Tärnhuvud Josefine Karlsson Nathalie Mark

Foto: Anna Tärnhuvud

Bristande vård och dålig kunskap – nu granskar Aftonbladet och Baaam vestibulitvården

Aftonbladet och Baaam gör gemensam sak och gräver i vården för kvinnosjukdomar i Sverige. Det är en redaktionell satsning för att belysa svårigheterna att få rätt vård för diagnoser som vestibulit och vaginism och lyfta upp frågan på agendan.

Sjukdomar som vestibulit och vaginism har ökat kraftigt bland unga kvinnor de senaste åren. Enligt Aftonbladets och Baaams unika undersökning har 23 procent av unga kvinnor problem med smärtor i underlivet. Trots det är området underrapporterat i media och vården du kan få varierar stort beroende på var i landet du bor. Enligt vår kartläggning saknar 6 av 21 regioner helt vulvamottagning.

"En konstant smärta" – Baaam & Aftonbladet granskar vestibulitvården
2:37

Efter reklamen: "En konstant smärta" – Baaam & Aftonbladet granskar vestibulitvården

(2:37)

Slå på ljud

– Vår granskning visar att kunskapen och resurserna inom vården är väldigt begränsad, som så ofta när det handlar om sjukdomar som främst drabbar kvinnor. Unga kvinnor kan få gå i år med svåra problem och kraftig smärta utan att få den vård de har rätt till, säger Nathalie Mark.

Därför gör nu Aftonbladet och Baaam gemensam sak och gräver i vården för kvinnosjukdomar i Sverige.

– Det här samarbetet är vi stolta över. Baaam har en unik bevakning av och förståelse för den unga kvinnliga målgruppen. För oss, och förhoppningsvis även för publiken, är detta en “perfect match”, säger Martin Schori, chef för Aftonbladets Gräv- och nyhetsredaktion samt ställföreträdande ansvarig utgivare.

– Med Aftonbladets erfarenhet och grävkunskaper och våra spetskunskaper i hur man når ut till unga kvinnor kan vi tillsammans göra smartare journalistik som träffar målgruppen bättre än vi hade kunnat göra var för sig, säger Nathalie Mark, redaktionschef på Baaam.


Om den redaktionella satsningen

Granskningen är ett redaktionellt samarbete mellan Aftonbladet och Baaams medarbetare och profiler. I den görs flera nedslag, från en artikelserie till chatt med experter.

Aftonbladet har sedan år 1830 bevakat viktiga samhällsfrågor och satt agendan för svensk journalistik. Baaam grundades 2017 och har som en del av Aller media sedan dess utmanat traditionella tjejtidningar i att både bevaka riksdagsval och gång på gång lyfta upp frågor som rör unga kvinnor.

Relaterade artiklar
Michelle, 25, fick underlivssmärtor av svampmedel
Underlivssmärta: Känner du igen dig? Här kan du söka vård
Unik statistik: Var femte kvinna har smärta eller sjukdom i underlivet