Smalare semlor

Du behöver:
50 g jäst
3 dl havremjölk eller sojamjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 msk honung
75 g smör
1 ägg
Fyllning:
100 g sötmandel
ca 5 msk honung eller 4 msk agavesirap
1 dl grädde
Gör så här:
1. Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke.
2. Blanda i mjöl, honung och smör.
3. Blanda ihop till degen i en bunke.
4. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
5. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
6. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
7. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
10. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den.
11. Mixa mandel med honung och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke.
12. Fördela fyllningen i bullarna.
13. Vispa grädden och lägg en klick i varje.
14. Lägg på locket.
Sockerfria semlor med mandelmjöl

Du behöver:
5 stora semlor
4 ägg
4-5 msk erythritol/stevia strö te.x. Stevia strö
1 dl grädde
2 msk kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
2.5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1.5 tsk kardemumma
Fyllning:
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl
3 msk sukrin melis
1/4 krm stevia
Topping:
Vispad grädde
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och sötning poröst.
3. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg.
4. Låt stå ca 5 min och sen formar du 5 bullar och lägger på plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i 20 min och ta sedan ut dom och låt svalna helt.
6. Gröp ur bullarna och fyll med mandelmassan.
7. Toppa med grädde!
Smalare semlor utan grädde

Räcker till 3 stora eller 6 små bullar.
Bullarna:
250 g lättkesella
1 dl (50g) havremjöl
0,5 dl (30 g) rismjöl*
0,5 dl (20g) whey complete vanilj
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö
*Det går bra med annat mjöl också, ex. bovetemjöl, dinkel.
1. Sätt på ugnen på 175C.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke med en sked.
3. Forma (med händerna) 6 små bollar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
4. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.
Sockerfri mandelmassa:
0,75 dl (30g) mandelmjöl
1 msk stevia strö
1 msk valfri mjölk
valfritt: kanel och kardemumma
1. Blanda ihop alla ingredienser med en sked tills du får en kletig massa. Låt stå och dra till sig i ca 10-15 minuter.
Keso-krämen (fyllning):
250 g minikeso (eller lättkesella)
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk stevia strö
1. Mixa allt till en slät kräm med en stavmixer.
Foto: All Over Press