Bakterieboosta dig friskare – experterna från Food Pharmacy berättar

En sund tarmflora sägs vara nyckeln till god hälsa. Men hur funkar det egentligen? Baaam har gjort en djupdykning i de snälla bakteriernas värld, tillsammans med experterna bakom bästsäljande Food Pharmacy.

Innan Lina Nertby Aurell och Mia Clase skrev sin bok åt de som de flesta andra. De tänkte inte på om maten var bra eller dålig, det viktigaste var att den smakade gott. Men så började de läsa om skadligt det kan vara med stora mängder socker och för lite frukt och grönt – och hur mycket man faktiskt kan påverka sin hälsa genom att äta bra. I den vevan mötte de professor Stig Bengmark, gästprofessor på London University och f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen.

Han menar att alla kroniska sjukdomar har en gemensam orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Genom att sköta vår inre trädgård, tarmfloran, med mat som gynnar de goda tarmbakterierna och mobbar de dåliga ökar chansen att hålla oss friska och må bra.

– Jag arbetade länge som kirurg, ett stressigt yrke med mycket snabbmat på stående fot, berättar Stig Bengmark för Baaam.

– För många år sedan upptäcktes att flera av mina patienter inte fått antibiotika efter stora operationer, vilket man rutinmässigt brukar ge. Det märkliga var att just dessa patienter inte fick några infektioner! Jag anade att det måste bero på att tarmfloran inte hade slagits ut av antibiotika. Där och då började min livslånga forskning om hur man skyddar och gynnar de goda bakterierna i våra tarmar, där en stor del av immunförsvaret finns, fortsätter han.

De goda tarmbakterierna har sin hemvist längst ner i grovtarmen, och professor Stig säger att fibrer, som finns i vegetabilier som fullkorn, bönor, frukt och grönt, är nummer ett för dem.

– Fibrerna måste ner till grovtarmen för att där mata de goda bakterierna, utvinna antioxidanter och vitaminer, städa bort avfall och hålla magen igång. Men när vi äter ”sockerliknande” mat i form av pasta, vitt mjöl och ris med högt GI och lite fibrer sugs den istället upp i tunntarmen och går rakt ut i blodet som socker. Kroppen stressas då till att ösa ut insulin för att sänka blodsockret, och överflödigt socker lagras som fett. Och de goda tarmbakterierna fick ingenting… I slutändan får onda bakterier och giftiga endotoxiner fritt spelrum att smyga runt och skapa dolda inflammationer med symptom som kan vara svåra att sätta fingret på. Huvudvärk, dålig hy, oregelbunden mens, ledvärk, trötthet, förstoppning och depression, kan vara exempel på inre inflammationer, förklarar Stig.

Boken Food Pharmacy ger konstruktiva råd om hur du enkelt bygger upp ett ordentligt försvar av goda bakterier som tar fighten mot inkräktarna. De viktigaste är att äta hela, rena, oprocessade råvaror, skriver Lina och Mia – som numera älskar råa grönsaker!

Budskapet är att med babysteg börja lägga till bra saker snarare än att utesluta allt du gillar. Du kan till exempel berika köttfärssåsen med fiberrika kokta linser, mixa ner råa grönsaker i soppan, prova nya mjölsorter, och både baka och tillaga mat på låg värme för att behålla mer av näringen.

Bakterieboosta, baby!
Så här funkar det!

Fyll på med fibrer

Fibrer, både lösliga och olösliga, i grönsaker, frukt, bär, frön, linser, bönor, nötter och mjölksyrat, är superhälsokost för tarmfloran och sätter igång massproduktion av goda bakterier. Om du vet att du slarvar lite med fibrer kan du också ta kosttillskott med pro- och prebiotika.

Variera mera

Det är också viktigt att äta varierat, eftersom olika näringsämnen kan förstärka varandra, ungefär som att 1 + 1 = 3. Ett klassiskt exempel är att c-vitamin ökar upptaget av järn.

Tillaga lååångsamt

Testa gärna att baka bröd eller tillaga mat på låg värme. När du ångkokar, sjuder, eller ugnsbakar behålls det nyttiga, och det blir både saftigare och godare med lägre temperatur.

Låt svalna

Potatis och rotfrukter höjer blodsockret ganska rejält genom att fibrerna ändrar struktur när de hettas upp. Men om du låter dem kallna återbildas fibrerna och GI-värdet sänks. Potatissallad blir plötsligt nyttig, och du kan till och med värma kylda rotfrukter på nytt utan att fibrerna förändras. Detsamma gäller pasta och ris som fått kallna.

Krydda

Smaksätt maten eller smoothien med färska eller torkade örter och kryddor. Prova gärna kakaopulver. Food Pharmacys storfavorit är knallgul antiinflammatorisk gurkmeja.

Använd grönskan

Släng inte bort blasten när du handlar grönt, särskilt inte om den är ekologiskt odlad. Där sitter massor av fibrer, smak och näring, och kan blandas i smoothies, ångkokas och ätas som spenat eller mixas till pesto eller gröna röror.

Smoothies FTW

Drick hellre smoothies än juicer! En juice då och då är både gott och nyttigt. Men supernyttiga är också fibrerna som slängs och slösas bort vid pressningen. En smoothie gjord på grönsaker, blast, frukter, bär, frön och nötter, kan vara ett snabbt sätt att få i sig frukost eller mellanmål, och säkrar också en stor mängd dagliga fibrer!

Testa Food Pharmacy-smoothien!
Professorns supersmoothie


I Food Pharmacy är fokus på tarmfloran och bakterier som får dig att må bra.

Läs mer
Hur påverkas träningen av alkohol?
Har du också gått på förkylningsmyterna?
Poke bowl – Så gör du nya trendiga hälsorätten
Zoats – Annorlunda trendfrukost