Bara en av fyra matallergiker är faktiskt allergiska

Laktosfriaprodukter säljs allt mer. Men enligt en ny studie har bara en av fyra ungdomar som tror sig vara allergiska faktiskt en överkänslighet. Och det är ett problem menar forskare.

När man går i en mataffär i dag är det lätt att tro att hela Sverige lider av laktosintolerans – hyllorna fullständigt svämmar över av laktosfria produkter. Men enligt en studie vid Karolinska institutet är det långt från sanningen.

Läs även: Fem gröna hälsotips för tarmfloran

1994 startades en barnallergistudie kallad Bamse. Det är en av världens största allergiundersökningar där 4 000 barn födda det året deltar och har undersökts kontinuerligt sedan dess. I den uppgav 28 procent av föräldrarna till de nu 16 år gamla barnen att barnen hade någon form av allergi. Men när detta senare testades var det snarare 7 procent som faktiskt var allergiska, rapporterar TV4 Nyheterna.

Oftast handlar det om att föräldrarna misstänker laktosintolerans.

– Laktosintolerans är jätteovanligt, men om man tittar på hyllorna i livsmedelsaffärerna kan man tro att halva svenska befolkningen är laktosintolerant. Och man kan undra varför. Det kommer knappast från konsumenterna utan det handlar nog om – det är min gissning – att livsmedelsindustrin och detaljhandeln vill tjäna mer pengar på de här produkterna, säger Magnus Wickman, professor vid KI, till TT uppger Helsingborgs Dagblad.

Han menar att den upplevda allergin kan få allvarliga konsekvenser för människor som faktiskt är allergiska.

– För de som verkligen är allergiska, sex till sju procent, är det ett jätteproblem. Man kan säga så här: De tas inte riktigt på allvar.

Läs mer:
Forskning visar: Hälsa är vår nya religion
RECEPT: Antiinflammatorisk guldmjölk från Food Pharmacy
Forskning: Den här låten får dig garanterat att somna

Bildkälla: IBL