Barnmorskan: ”Vi kan inte längre blunda för förlossningsskadorna”

Barnmorskan: ”Vi kan inte längre blunda för förlossningsskadorna”

Alexandra, 27, höjde rösten för bättre vård av förlossningsskador. Nu får hon stöd av vårdpersonal. ”Vi har fortfarande brister när det kommer till förlossningsskador” säger Maria Ahlberg, som är ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.

Du har väl inte missat? Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?

Sverige är internationellt sett en av de bästa länderna i världen på förlossningsvård och få kvinnor och barn drabbas av allvarliga skador. Det säger Maria Ahlberg, leg barnmorska, medicine doktor och ordförande i svenska barnmorskeförbundet.

– Samtidigt har vi fortfarande brister när det kommer till förlossningsskador. Det finns även en stor oro hos kvinnor då det idag inte finns tillräckligt med vårdplatser för varje kvinnas födsel.

Om du haft tur och fått en plats på ett sjukhus är en trygg förlossning med en barnmorska vid din sida inte något du kan räkna med.

– Kvinnor vet inte med säkerhet att det finns en barnmorska hos dem fram till dess att barnet ligger så långt ner att det ska komma ut. Det är vanligt idag att det inte finns en barnmorska vid varje kvinnas sida.


Förlossningsskadorna minskar, men det går långsamt. Och samtidigt ligger vi forfarande efter de andra nordiska länderna i statistiken. I Sverige drabbas 3,5 procent av förlossningsskador utan instrument (så som sugklocka och tång) och 12,7 procent drabbas när dessa redskap används.

– I Finland och Norge har man börjat klippa upp kvinnorna, vilket kan vara orsaken till den minskade statistiken. Men vi är inte säkra på att det är rätt väg att gå.

Mia Ahlberg, ordförande i svenska barnmorskeförbundet anser att det finns stora brister i förlossningsvården.

Maria menar att det handlar om tid och teknik vid förlossningen som gör att skadorna minskar. Men idag finns varken tid eller möjlighet för barnmorskor att kvalitetsutveckla sig genom en utbildning.

– Det finns olika metoder som minskar skadorna. Det handlar om att ta det väldigt varsamt och hela tiden ha en kommunikation med kvinnan så att hon krystar långsamt, långsamt så fort huvudet syns. Allt för att minska skadorna.

Det är en kvinnofråga som inte har tagits på allvar.

Förlossningsvården i Sverige är en jämställdhetsfråga, hävdar Maria.

– Allt talar för att det är en ren genusfråga. Ett konkret exempel är att all vård i Sverige är prissatt och för en gravid kvinna med urinvägsinfektion ger landstinget mindre betalt för besöket än för en man med urinvägsinfektion. Det säger en hel del.


Enligt Maria och svenska barnmorskeförbundet ligger bristerna hos landstinget och avsaknaden av en långsiktig planering.

– De har sett dessa negativa siffror år efter år men inte tagit tag i dem. Jag vill hävda att det är en kvinnofråga som inte har tagits på allvar.

Samtidigt ser Maria positivt på utvecklingen som vi kvinnor nu tillsammans går igenom för att göra skillnad.

– För bara några år sedan var förlossningsskador helt tabubelagt att prata om. Idag är unga kvinnor helt öppna och säger ”ni förstörde min fitta”, vilket är ett väldigt konkret och sunt sätt att säga det på. Vi kan inte längre blunda för detta problem.

Foto: Privat/IBL