träning mensvärk

Bästa träningen när du har mensvärk

Får du ont i kroppen när du har mens? Här är träningsformerna som lindrar smärtan!

1. Löpning

Konditionsträning som löpning, powerwalks eller längdskidor frigör endorfiner som kan bota mensdeppet. Dessutom dämpar det både huvudvärk och mensvärk. Undvik längre pass om du har ont, lyssna på din kropp och satsa i sådana fall på en lugn promenad.

2. HIIT

Ett riktigt tungt pass kan få dig att må bättre. Högintensiv träning, så kallad HIIT, förbränner dessutom fett mer effektivt när du har mens än under hela övriga månaden, enligt Stacy Sims, tränare för USA Cycling Women’s track endurance program. Det här är något som också kommit fram i en studie (läs mer om det i den stora hormonguiden i senaste numret av Baaam, i butik nu).

3. Dans

Att gå på ett peppigt zumbapass eller bara dansa loss hemma kan få humöret att lyfta ordentligt. Den här sortens träning kan också, liksom all fysisk aktivitet, ta död på dina mensframkallade cravings.

4. Yoga

Att stretcha ut dina muskler, särskilt i ryggslutet, kan mildra mensvärk. Kom ihåg att andas djupt för att hjälpa musklerna att mjukna, rör dig långsamt och sluta om det gör ont. Satsa gärna på yogaövningar där du får hålla positionerna i 20 till 30 sekunder.

5. Simning

Om du inte lider av alltför svår mensvärk kan ett dopp vara toppen. Simning ökar blodcirkulationen rejält, vilket har en smärtlindrande effekt. Det är dessutom snällt mot lederna och en bra träningsform för dig som har ont i ryggen.

Foto: Thinkstock