Läs också: Jo, vi lovar! Här är 6 enkla – och roliga – sparknep
Finländare älskar att tillbringa tid i sin sauna – och det finns goda skäl till det. Inte bara för att det är varmt och skönt men också för att det är bra för hälsan. Det har nämligen visat sig att regelbundna besök i bastun minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar, plötsligt hjärtstillestånd och demens.
Finska forskare har studerat bastuns effekt med hjälp av 102 deltagare, med en medelålder på 52 år, där alla hade minst en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Deltagarna fick i studien sitta i en 73-gradig bastu i en halvtimme.
– Vi studerade effekten av att sitta i en bastu i 30 minuter och kollade bland annat förändringar i kroppstemperatur, blodtryck och hjärtfrekvens. Resultaten visade att kroppstemperaturen ökade med två grader, blodtrycket reducerades och blodkärlen blev mer elastiska, säger Tanjaniina Laukkanen, en av forskarna bakom studien.
Hjärtfrekvensen ökade även på samma sätt som den gör under måttlig träning. Bastu kan alltså ha en bra effekt på hjärtat, men det kan också ge andra fördelar.
– Jag tycker att avkopplingseffekten är viktig. Vissa tror att sitta i en bastu kan jämföras med meditation utöver att det påverkar det centrala nervsystemet. Men här behövs mer forskning. Känslan av välbefinnande är närvarande hos många och det är inte mätbart. Men de flesta som föredrar att sitta i en bastu känner sig avslappnade och blir på bättre humör efteråt, säger Laukkanen.
Läs också: Jag flög till USA och sov 8 timmar i sträck – så gjorde jag
Øivind Rognmo, forskare och biträdande chef på St. Olavs sjukhus i Trondheim, menar att all forskning tyder på att bastun kan ha en positiv effekt.
– Flera studier som genomförts visar på att effekten av frekvent bastande är förknippat med lägre dödlighet.
År 2015 kom resultaten från en studie som startade på 1980-talet. 2 315 finska män fick svara på frågor om sina bastuvanor och 21 år senare följde forskarna upp genom att se vilka som fortfarande levde. Man fann då att det var högre dödlighet bland de som bastat en gång i veckan jämfört med de som bastade två till tre gånger i veckan. Och de som bastade allra mest hade en ännu lägre risk att dö i förtid.
– Detta kan också kopplas till det faktum att de som använder bastun mest också har en hälsosammare livsstil i stort. Det här är något som inte kan uteslutas helt. Kanske har de rikare deltagarna också en egen bastu och därigenom lättare tillgång. Det är ofta så att de som har det gott ställt också har en hälsosammare livsstil, säger Rognmo.
Rognmo förklarar att värmen kan ha en skyddande effekt på hjärt-kärlsystemet. Detta kan delvis vara anledningen till att bastubadande har en liknande effekt som under och efter ett träningspass.
– När du tränar ökar kroppstemperaturen: blodcirkulationen ökar och vi blir varmare och svettas mer. Samma sak händer när vi sitter i en bastu.
När vi tränar tillförs stress i kroppen. Det kan även hända när man sitter i en bastu.
– Detta leder till en bättre viloperiod efteråt. Du bryter ner din kropp och bygger sedan upp den igen. Det har en bra effekt på blodcirkulationen och kan minska risken för hjärtsjukdomar på lång sikt.
Läs också: Spring lugnt i vinterkylan – 13 träningsplagg som håller dig torr och varm
Det låter väldigt bekvämt – du sitter i en varm bastu och vilar medan effekten är densamma som vid måttlig träning. Men Rognmo förklarar att du inte uppnår alla de hälsofördelar som träningen ger.
– Träning kommer också att ge dig fördelar utöver vad bastun gör, speciellt med tanke på att det förbättrar konditionen och stärker muskler och skelett. Under träning kommer pulsen också att vara högre över tid vilket ytterligare stärker hjärtfrekvensen.
Men alla borde inte tillbringa för mycket tid i bastun: vid tidigare hjärtsjukdom, och särskilt de som nyligen haft hjärtinfarkt, bör man vara försiktig.
– Den akuta pulshöjningen och uppvärmningen kan vara extra belastande, vilket kan vara farligt. Men det beror också på om personen är van vid bastu. Det finns många faktorer som spelar in och det är svårt att säga något säkert, säger Rognmo.
Översättning: Nathalie Mark
Foto: IBL