Bevisat: P-piller ger ökad risk för depression

Bevisat: P-piller ger ökad risk för depression

En ny dansk studie visar att kvinnor som tar p-piller har en ökad risk att drabbas av depression, och särskilt utsatta är unga kvinnor.

Det som tusentals kvinnor vittnat om är nu vetenskapligt belagt.

I en omfattande studie publicerad i Journal of the American Medical Association (JAMA) Psychiatry slår forskare vid Köpenhamns universitet fast att kvinnor som tar hormonella preventivmedel lider större risk att drabbas av depression.

Läs mer: 6 tecken på höstdepression – och hur du behandlar det

Medicinjournalerna från över en miljon kvinnor mellan 15 och 34 år undersöktes från år 2000 till 2013. Forskarna spårade användningen av preventivmedel, antidepressiva läkemedel, och vilka som fick diagnosen depression.


Läs mer: Här är den mest effektiva träningen mot stress

Forskarna fann att för kvinnor som tog kombinerat p-piller, som innehåller både östrogen och gulkroppshormon, ökade risken för depression med 23 procent jämfört med kvinnor som inte tog hormonella preventivmedel.

För kvinnor som tog p-piller med endast gulkroppshormon ökade risken för depression med 34 procent. De som löpte störst risk för depression var unga kvinnor. För de som tog kombinerade p-piller och var mellan 15 och 19 år ökade risken för depression med hela 80 procent.

Detta är inte första gången som bieffekterna av p-piller undersöks. Tidigare i år fann forskare vid Karolinska Institutet att p-piller kan minska kvinnors sexlust, tillfredsställelse och upphetsning.

Läs även:
Träning kan bota depressioner
Sanningen om svenskarnas sexlust
Bevisat: Fertilitetsappen Natural Cycles fungerar

Foto: IBL