Bilden som bevisar: Mer mat ger mer muskler

Är mer mat lika med större muskler? Baaams PT Amelie Håkansson reder ut förhållandet mellan kost och starka muskler.

Att kosten har stor betydelse när det kommer till träningsresultat är ingen nyhet. Men vad ska du egentligen äta för att nå resultat och för att bygga muskler? Förmodligen mer än de flesta tror.

För ett par dagar sedan publicerade den australiensiska hälsoprofilen Madalin Frodsham en bild på Instagram som snabbt blev viral. I inlägget ser vi två bilder på Madalin, en som är tagen tidigare i år då hon åt 800 kalorier om dagen och en nytagen bild när hon äter 1 800 kalorier om dagen och tränar som vanligt.

Madalin berättar att hon inte fick de resultat hon ville av sin träning. Därför kontaktde hon en näringsfysiolog, som förklarade att hon åt för lite för att nå sina träningsmål. Näringsfysiologen gav henne två råd – att öka kaloriintaget och att se till att 50 procent av hennes måltider bestod av bra kolhydrater, som grönsaker och fullkornsprodukter.

Genom att följa tipsen berättar Madalin att hon blivit betydligt mer tonad, med mycket starkare muskler. Hon fick synliga magmuskler, definierade biceps och, viktigast av allt, hon kände sig piggare.

Läs mer 3-3-3 workout: Nya träningstrenden som kändisarna älskar

Så, hur ska man egentligen äta för att bygga muskler?

Baaams PT Amelie Håkansson som avråder från att räkna kalorier.

– Det är någonting som du som vanlig motionär inte behöver göra för att vara hälsosam och vältränad, och det leder många gånger till fel fokus. Om du dessutom känner att du ibland lever med hjärnspöken så ska du istället ta kontakt med en läkare, då risken finns att det kan leda till en ätstörningsproblematik, säger hon.

Amelie är dock inte förvånad över tjejens resultat.

– Nej, jag är inte förvånad alls. För att vi ska komma i så kallad ”bra form”, det vill säga upplevas tightare i kroppen, måste vi bränna fett. För att kunna göra det är det fördelaktigt att ha hög muskelmassa, och för att kunna bygga muskler måste vi få i oss ordentligt med energi så att vi orkar träna hårt, förklarar Amelie.

Upplever du att många av dina kunder äter för lite för att nå resultat?

– Nej, inte längre. Jag har noggrant gått igenom kostdelen med alla, och propagerar alltid för att man ska ha ett naturligt, avslappnat förhållande till mat och träning. Så de jag tränar med äter mycket, bra mat, de unnar sig ibland och tränar stenhårt!

Vad bör man äta för att bygga muskler?

– Du bör äta en väl fördelad mängd protein, långsamma kolhydrater och bra fetter, framförallt omättade och fleromättade. Det viktigaste är att du äter direkt efter ditt träningspass så att musklerna snabbt kan återhämta sig, och att inte ligga under din dagliga förbrukning av kalorier. En bra rätt är till exempel kyckling, ris och grönsaker.

Hur mycket rekommenderar du att man bör äta för att bygga muskler?

– Du ska äta ordentligt, av bra mat. Volymen och fördelningen på portionerna varierar beroende på kön, ålder och förutsättningar som fysik, genetik och livsstil.

Foto: @madalingiorgetta, Thinkstock, Amelie Håkansson