Bli av med sötsuget – 5 oväntade knep som fungerar

Bli av med sötsuget – 5 oväntade knep som fungerar

Mer sex och Instagram kan faktiskt hjälpa dig att bli mindre sötsugen, visar forskning.

Vill du minska ditt intag av socker, men har svårt att stå emot när sötsuget triggas? Här är några små, enkla – och väldigt oväntade – knep som enligt forskning hjälper dig!

Läs mer Jessica Almenäs Coca cola-trick – så smart!

1. Ät ägg till frukost

När du äter på morgonen dämpas produktionen av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol gör att kroppen lagrar fett och nivåerna är som högst precis efter att du har vaknat, så det är bra att äta inom en halvtimme efter att du gått upp. Ät gärna något proteinrikt, till exempel ägg, som håller aptit, blodsocker och sötsug i schack.

2. Posta ett inlägg på Instagram

En studie publicerad i Psychological Science har visat att likes och kommentarer på dina sociala medier kan ge samma tillfredställelse för hjärnan som en bit choklad. Forskarna menar att du dämpar bekräftelsebehovet när dina kompisar gillar och kommenterar dina inlägg. Så nästa gång sockersuget kickar in, prova att posta en selfie på Instagram istället!

Läs mer 3 personliga tränare avslöjar tipsen de alltid ger sina kunder

3. Dofta på lavendel

I boken The Beauty Detox Power berättar Hollywoodstjärnornas dietist Kimberly Snyder, vad du kan göra om du vill bli av med oönskat sötsug. Ett sätt är att byta ut smaker mot dofter, skriver hon. När du äter socker frigörs hormonet dopamin i kroppen, vilket gör att vi får snabb energi och känner oss lyckliga. Lavendel har en lugnande effekt och får oss att må bra, precis på samma sätt som socker.

Vill du veta vilken mat som stoppar sötsug och sug efter fet och salt mat? Spana in det här!

4. Säg hej då till förbud

Balans är A och O för en sund kosthållning. Bara för att du vill minska suget behöver du inte sluta med godis helt. I en studie vid University of Toronto i Kanada fick en grupp kvinnor chokladförbud i en vecka, vilket gav dem mer cravings och gjorde dem mer benägna att äta mer choklad än de som fick äta choklad i måttlig mängd. Så, skippa förbuden och tillåt dig själv att njuta då och då.

5. Ha mer sex

Att ha regelbundet sex har visat sig leda till ändrade kostvanor, enligt forskning vid York University. En tänkbar förklaring kan vara att det så kallade kärlekshormonet, oxytocin, frigörs när vi har sex. Oxytocin är en känd nyckelspelare när det gäller välmående. Det tenderar även att minska sötsuget och få oss att låta bli att överäta.

Det kan ju vara värt att testa. Eller hur?

Läs mer
Smarta knepen som gör det enkelt att äta nyttigt
Fitnessmodellens ärliga magbild gör succé
PT:n avslöjar tipset hon aldrig ger sina kunder

Bildkälla IBL