Blir du inte av med förkylningen? Det är inte som du tror

Hosta och en hals som känns som sandpapper. Förkylningar och influensa är överallt nu. Men varför går det inte över?

Av: Stina Tunström, kk.no

Medan vissa personer verkar segla nästan obemärkt genom de sjukdomstäta vårvintrarna är vi några som tycks dra på oss allt – och aldrig riktigt återhämta oss. Vad handlar det egentligen om?

Du har säkert också hört oss: ”Förkylningen har inte brutit ut, och därför blir jag inte riktigt av med den.” Även om det kanske låter som en logisk förklaring, är det tydligen inte så det fungerar.

– En förkylning som inte bryter ut helt kommer förmodligen att försvinna snabbare. Det är det som gör att du kan känna dig seg en dag, men bättre dagen efter. Ju mer solid en förkylning är, desto längre tid kommer det att pågå, säger allmänläkare och chefsläkare vid Lommelegen.no, Brynjulf ​​Barexstein till KK.no.

Läs även: Så vinner du mot din förkylning


Med andra ord är sannolikheten mycket större att du har fått flera olika förkylningar i rad.

– Det är alltid flera olika förkylningsvirus i omlopp, och kan du snabbt bli smittad av det ena efter det andra. Det är därför som vissa kanske tror att de har gått runt med samma sjukdom under tre månader.

Det finns praktiskt taget obegränsat antal förkylningsvirus, men när det gäller influensa oftast är det bara en typ som plågar varje säsong. När du har haft säsongsbunden influensa du kommer inte få det igen, tills det kommer en ny typ året efter…

– En genomsnittlig person har fyra förkylningar per år, vilket innebär att du ett år kan få två förkylningar, ett annat år kan du få åtta. Kontakta din läkare om du är orolig, säger Brynjulf ​​Barexstein.

Läs mer: Bakterieboosta dig friskare – experterna från Food Pharmacy berättar


Det finns fortfarande en del människor som är särskilt känsliga för dessa vintersjukdomar, och det är naturligtvis föräldrar.

– Föräldrar med barn på dagis är konstant sjuka, det måste man bara räkna med. Det är en naturlig process som hjälper till att stärka barnets immunförsvar, säger han.

Det säkraste sättet att undvika förkylningar helt och hållet är att bo som en eremit och inte interagera med människor alls. Och det är förmodligen inte värt besväret.

Läs även: Känner du dig deppig? Här är 5 tänkbara förklaringar

Foto: Unsplash