Blir du sötsugen efter träningen? Du är inte ensam!

Brukar du bli sugen på något sött efter träningen? Lugn, du är inte ensam. En ny studie har visat att träning faktiskt kan trigga sötsuget.

Studien är publicerad i the Journal of Health Psychology och gick ut på att undersöka hur människor reagerar på olika stimuli.

Deltagare fick se bilder på allt från desserter till hushållsprodukter samtidigt som de höll i en apparat som mätte deras handrörelser. Om deltagarna drog apparaten mot sig tydde det på att de blev glada av och gillade bilden de såg. Efteråt delades deltagarna upp i två olika grupper, där den ena gruppen fick träna på en motionscykel och den andra träna hjärnan med ett svårt pussel, innan de gjorde samma bildtest igen.

Diet temptation

Missa inte! Bevisat: Snygga träningskläder gör att du presterar bättre

Resultatet visade att de som hade varit fysiskt aktiva reagerade mer positivt på bilder som visade sötsaker, än de som hade lagt pussel. Forskarna bakom studien tror att ett ökat sötsug efter träningen kan bero på kroppen, och även hjärnan, snabbt vill gottgöra för de kalorier den just har gjort av med.

Testet mätte deltagarnas omedvetna reaktioner. Suget efter sött kom alltså inte av att deltagarna medvetet ville ”unna sig” något efter träningen, vilket enligt forskarna tyder på att träning rent biologiskt kan göra oss sötsugna.

Det finns dock några tveksamheter gällande studien. Dels var det en liten undersökning med endast 88 deltagare. Dessutom kan det ha varit hunger som triggade sötsuget, vilket inte är konstigt eftersom kroppen behöver påfyllning efter ett hårt pass.

Så, du är inte ensam om att bli sugen på något sött efter träningen. Men vill du skippa sockret och äta något lite snällare mot kroppen, testa den här ljuvliga smoothien eller kanske någon av de här nyttiga glassarna.

Läs mer
Därför blir du smartare av kvällsträning
7 enkla sätt att bli mer positiv
Sockerfri smulpaj med äpple och kanel

Bildkälla Thinkstock IBL

Mer från oss på Baaam: