Blir du stressad av att ha semester? Vi vet varför

Blir du stressad av att ha semester? Vi vet varför

Blir du mer stressad än lugn av semestern? Det kan bero på både gener och din vardag. Psykologen AnnaCarin Magnusson förkarar hur det ligger till.
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar
1:22

Efter reklamen: Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar

(1:22)

Slå på ljud

En weekend med tjejkompisarna är hur avslappnande som helst för somliga, medan du kanske kommer hem tröttare än innan. Och den där veckan på landet som skulle vara så avkopplande gjorde dig egentligen mest stressad. Varför är vi egentligen så olika?

– Som psykolog pratar jag ofta om den den biopsykosociala modellen. Med den menar vi att hur vi mår och fungerar beror på en kombination av biologiska, psykologiska och sociala faktorer, förklarar AnnaCarin Magnusson, legitimerad psykolog med egen praktik i Stockholm, och fortsätter:

– Den biologiska faktorn tar hänsyn till att vi har olika gener, man kan faktiskt medfött kan vara mer extrovert eller introvert än genomsnittet. En extrovert person trivs med mycket folk omkring sig och vill att det händer saker i snabb takt medan en mer introvert föredrar egentid och lugn.


Hur din vardag ser ut är förmodligen också avgörande för vad du vill ha ut av semestern, och här kommer den sociala faktorn in.

– För den som får mer än sitt sociala behov fyllt på jobbet blir avkoppling kanske mer kopplat till lugn och avskildhet och vice versa, menar AnnaCarin.

Sedan har vi också den psykologiska faktorn som påverkar oss, att vi är produkter av våra tidigare erfarenheter.

– Om du ofta kände dig ”fel” bland skolkompisarna kan sociala sammanhang fortsätta att vara stunder när anspänningen slår till och du får en känsla av att du måste prestera. En semester i stor grupp kanske inte blir avkopplande då.

Det finns alltså olika anledningar till att våra uppfattningar om vad som egentligen är en skön semester varierar. Och det du har lust till är förmodligen bra för dig, menar AnnaCarin. Dock med vissa undantag.

– Upplever du att det är rädsla som styr dig till aktivitet eller inaktivitet? Kanske vill du vara aktiv för att slippa obehagliga känslor och jobbiga tankar? Då finns risken att du springer tills du springer in i väggen, varnar hon.


En sak är säker och det är att alla behöver återhämtning. En annan sak som blir tydlig är att vi behöver bredda vår bild av vad återhämtning innebär. Fundera på hur just du hittar den där sköna känslan av avkoppling. Det finns inget facit.

– Om du blir glad, avspänd eller stimulerad så har du ett ganska bra kvitto på att din semester är välgörande, avslutar AnnaCarin.

Foto: TT