Blir man förkyld av kyla?

Blir man verkligen sjuk av kyla? Nja, är svaret.

”Klä på dig så du inte blir sjuk nu!” har man ju fått höra. Men ligger det någon sanning i det?

Förkyld. Igen. Ja, under vinterhalvåret är det vardag för de flesta. Förkylningarna tycks avlösa varandra och det kan kännas som att man nästan aldrig blir helt frisk. ”Det är för att du klär dig för tunt”, kan man få höra då – men stämmer verkligen det? Blir man sjuk av att frysa?


Nja, är svaret forskningen ger. Förkylningar orsakas såklart av virus och inte av kyla men det har gjorts studier på hur virusen påverkas av att vara utsatta för kyla också.

– Forskare har undersökt detta genom att droppa förkylningsvirus i näsan på försökspersoner som sedan utsatts för kyla. Slutsatsen blev att kylan inte ökade risken för att bli sjuk, säger forskaren Emma Frans till SVT Nyheter.


Glasklart alltså, men studier har också visat att nedkylning kan försvaga vårt immunförsvar och det i sin tur ökar risken för att infekteras av virus. Men det handlar inte om en nedkylning du får av att ha på dig en för tunn jacka på väg till jobbet.

– Nej, nu snackar vi om hypotermi. Det vill säga när kroppstemperaturen går ned under 35 grader.

Det finns också forskning som föreslagit att kall luft kan göra oss mer mottagliga för övre luftvägsinfektioner men det behövs fler studier för att fastslå det.

Så varför blir vi mer sjuka på vintern?

– För att vi är inomhus mer. Och ju mer vi umgås med andra desto större är risken att bli smittad, säger Emma Frans.

Läs mer:

Därför är du mer omtyckt än du tror
Charlotte var 30 år när hon fick diagnosen PCOS: ”Aldrig hört om det”
Sjukvårdsministern som blev sjuk av stress: ”Vi måste bryta stigmat”

Foto: IBL