Kladdkakan är en given succé på fikabordet. Den är enkel att göra och du kan också variera den i det oändliga. Önskar du en variant som innehåller mindre socker? Här är fem recept på nyttig kladdkaka, fria från gluten och tillsatt socker.
Fler smarriga recept:
Kokos- och limeplättar kan vara världens godaste frukost (här är receptet)
Sockerfria Oreos – och tre andra nyttiga bakrecept
Recept: Sockerfri kladdkaka med dadlar och morötter
Alkoholfritt, nyttigt eller bara gott – vi har samlat helgens bästa drinkrecept
NYTTIG KLADDKAKA av Hanna Friberg
Blogg: hannalicious.se
- 3 ägg
- 10 dadlar
- 1 dl kokosflingor eller 2 tsk kokosmjöl (vi hade kokosflingor)
- 5 msk kakao
- 2 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosolja eller smör (vi hade smör)
- 1 msk honung
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa havssalt
- ev hackad mörk choklad
”Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med kokosolja. Mixa dadlarna och kokosflingorna (eller kokosmjölet) i en matberedare. Blanda i alla torra ingredienser och mixa. Smält kokosoljan (eller smöret). Blanda ner kokosoljan/ smöret och honungen i samma bunke som innan och mixa till en slät smet. Tillsätt äggen och blanda ordentligt. Häll smeten i en form, sprinkla över hackad choklad. Grädda i ugnen 6-8 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha. Ställ in formen i kylen och låt svalna.”
LJUVLIG, CHOKLADIG KLADDKAKA av Susanna Backman
Blogg: tasty-health.se
- 2 dl (80g) mandelmjöl
- 3 msk (15 g) riven kokos
- 4 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 msk kokosolja
- 1 msk honung
- 3 hela ägg
- 8-9 dadlar (ca 105g)
”Sätt ugnen på 175 C. Smörj en form med löstagbara kanter (18 cm diameter) med kokosolja och täck den med riven kokos.Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa ihop dadlar och honung till en slät smet i en matberedare. Tillsätt ägg och mixa igen. Smält kokosoljan, häll i de torra ingredienserna i äggsmeten och till sist kokosoljan. Blanda väl och häll sedan i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den fån ugnen. Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan in kakan i kylen i minst en timme. Ta ut och servera med vispad grädde, kokosgrädde, kvarg eller glass samt färska bär.”
NYTTIG KLADDKAKA av Anna Pärlan Hult
Blogg: pearlshealth.blogg.se
- 8-10 st Dadlar
- 3 Ägg
- 2 dl hasselnötsmjöl / Mandelmjöl
- 1 Msk honung
- 1 tsk bakpulver
- 1-2 tsk vaniljpulver
- 4-5 msk Kakao ( rejäla matskedar lade jag eftersom jag älskar choklad)
- 2 msk kokosolja
- 3 msk kokosflingor
”Mixa dadlar och honung i en matberedare (med ”S” bladet). Tillsätt ganska snabbt äggen så blir det lättare för allt att mixas runt i matberedaren. Blanda alla torra ingredienser tillsammans. Tillsätt dem sedan i äggblandningen. Smält kokosoljan och tillsätt den sedan i blandningen med allt det andra. Smörj en form med kokosolja och strö kokosflingor i bottnen. Häll sedan ut smeten i formen. Sedan i ugnen på 175°c. Grädda 8-10 min. OBS! kladdan ska vara kladdig då den tas ut, då blir den som godast EFTER den har stått å svalnat ca 1 timme i kylen eller utomhus ( om det är kallt där du bor ) :)”
KLADDIG CHOKLADKAKA MED PROTEINPULVER av Isabelle
Blogg: fitnessbyisabelle.shapemeup.se
- 2 msk proteinpulver chokladsmak
- 1 tsk kakao (mer om du har ett proteinpulver utan chokladsmak)
- ¼ mosad avokado
- 1 äggvita
- 1 tsk smält kokosolja
- 1-2 msk sötning
- 1/4 tsk bakpulver
- 1 krm vaniljpulver/mer vaniljsocker
- Valfritt: riven kokos, hackade nötter, lite jordnötssmör, hackad torkad frukt..
”Blanda de torra ingredienserna för sig, rör sedan ner de blöt. Grädda i ugnen 10-12 minuter på 175 grader i ugnen. Passa kakan så att den inte blir torr, man kan ta ut den efter 10 minuter och pröva med en provsticka. Den kan t.o.m. behöva vara inne kortare än 10 minuter, det beror på formens storlek (kakans tjocklek) och ugn. Servera kakan med t.ex. kvarg och varma hallon.”
NYTTIG, SNABB OCH KRÄMIG KLADDKAKA av Emma Barremyr
Blogg: ptbyaemma.se
För 1 person:
- blanda ihop 2 msk kakao
- 3 msk mandelmjöl
- en nypa salt
- 1 krm vaniljpulver
- 1/4 tsk bakpulver
- 1-2 matskedar sötning (jag hade honung)
- 1 msk smält kokosolja
- 3 msk mjölk
”Blanda ihop i en liten skål. Ställ in i micron och micra på högsta effekt i 1 minut. Ta ut och servera, med vispad grädde/turkiskt yoghurt, bär eller frukt! Detta recept MÅSTE testas av alla chokladälskare!!!”
Läs även:
Bloggarnas 10 bästa recept på chiapudding
Bloggarnas 10 bästa recept på bananpannkaka
Bloggarnas 10 bästa recept på gröna smoothies
Av: Malin Ny