nyttiga lussebullar recept

Bloggarnas 5 bästa recept på nyttiga lussebullar

Nyttiga lussebullar finns det många varianter på. Glutenfria, sockerfria eller veganska – CHIC har samlat bloggarnas fem bästa recept på nyttiga lussekatter.
nyttiga lussebullar

Scrolla ner för att testa Tasty Healths recept på nyttiga lussebullar!

Nu är det bara en månad kvar till julafton! Är du sugen på att fira med lussebullar – fast kanske skippa gluten och socker? Här fem recept på nyttiga lussebullar, fria från gluten och tillsatt socker.

Läs även:
Bloggarnas 5 bästa recept på nyttig kladdkaka
Bloggarnas 10 bästa recept på chiapudding
Bloggarnas 5 bästa recept på acai bowl

lussebullar proteinpulver

Amelie Håkansson bakar nyttiga lussebullar med proteinpulver.

Nyttiga lussebullar av Amelie Håkansson
Ingredienser:

  • 1,5 dl kokosmjöl
  • 1 skopa Whey vanilj
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 msk steviaströ
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • Vaniljarom (1 kapsel, eller som jag tog – 1 tsk)
  • 1/2 paket saffran löst i 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1 dl mjölk
  • 1 sked laktosfri kvarg
  • Gör så här: Sätt ugnen på 175 C. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt de blöta och blanda ihop till en deg med händerna. Tillsätt eventuellt mer fiberhusk och mjöl om degen är för kladdig. Häll ut degen och gör dina lussebullar. Dekorera med russin och pensla med ägg. Baka i ugnen ca 10-14 minuter.

    hannalicious nyttiga lussebullar

    Testa Hannalicious recept på nyttiga lussebullar!

    Nyttiga lussebullar med kesella av Hannalicious
    Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 125 g kesella naturell
  • 1 kuvert saffran (0,5 g)
  • 3/4 rörsocker
  • 0,25 tsk salt
  • ca 9 dl dinkelsikt
  • 1 ägg till pensling
  • russin eller gojibär till garnering
  • Gör så här:

    1. Smula ner jästen i en stor bunke

    2. Smält smör, slå sedan i mjölk och saffran och låt det bli fingervarmt, ca 37 grader. Häll därefter över jästen och rör så att jästen löses upp.

    3. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta sedan in degen ordentligt och ställ den för att jäsa i 1 timme under en bakduk.

    4. Ta upp degen på ett mjölat underlag, knåda samman igen, tillsätt mer mjöl om de behövs och dela upp i mindre bitar och baka till de bullar du vill ha. Låt dom sedan jäsa ytterligare 30 minuter.

    5. Vispa upp ägget och pensla på bullarna. Garnera med russin eller gojibär och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6-8 minuter.

    nyttiga lussebullar isa warg

    Isa Wargs goda LCHF-recept på lussebullar.

    LCHF-lussebullar av Ida Warg
    Ingredienser:

  • 4 ägg + 1 äggula
  • 3 msk sukrin sötningsmedel
  • 50g smält smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokosmjöl
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 påse saffran 0,5g
  • 1 äggvita för pensling.
  • Gör så här: Vispa ägg och sötning i ca 5 min så det blir fluffigt. Vispa ner grädde, smält smör och saffran. Blanda de övriga ingridienserna väl och blanda ner dem i smeten. Låt svälla i 5 min.

    Gör sedan önskad lussebulleform och pensla med äggvita. Jag hade inga russin hemma så tog torkade tranbär och blåbär istället och pluppade ner. Grädda i ugnen på 175grader i 15 min. MUMS!

    paleo recept lussekatter

    Annika Sjöö delar med sig av sitt recept på paleo-lussebullar.

    Paleo lussebullar av Annika Sjöö
    Inredienser:

  • 4 ägg och en gula
  • 4 msk ekologisk honung
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl kokosmjöl
  • 50 gram kokosolja/kokosfett
  • 0,5 g saffran (1 pkt)
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk fiberhusk
  • 1 ägg till pensling
  • Russin till dekoration
  • Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och honung riktigt poröst. Smält kokosolja och blanda ner. Häll i kokosmjölken. Rör ner alla torra ingredienser och blanda väl. Låt svälla i 5 min. Rulla till avlånga korvar och forma till lussekatter. Pensla med ett ägg och lägg på russin. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min.

    nyttiga lussebullar sockerfria

    Tasty Health tipsar om nyttiga lussebullar.

    Nyttiga lussebullar av Tasty Health
    Torra ingredienser:

  • 2,5 dl (100g) mandelmjöl
  • 1,5 dl (45 g) Pure whey*
  • 3 dl (ca 170 g) bovetemjöl**
  • 3 msk kokosmjöl
  • 1 paket (0,5 g) saffran
  • 3 msk stevia sötströ
  • 1/2 tsk salt
  • Blöta ingredienser:

  • 1/4 paket färsk jäst
  • 1,5 msk honung
  • 1,5 dl lättmjölk (eller valfri fetthalt)
  • 100 g lättkvarg
  • 3 msk osötat äppelmos
  • 1 uppvispat ägg till pensling

    *Pure whey kan ersättas med bovete/ris/dinkel/fullkorn/vetemjöl. Börja med 1 dl och tillsätt mer vid behov.

    **Kan bytas ut mot valfritt mjöl (dock ej kokosmjöl, mandelmjöl eller havremjöl)

    Gör så här:

    1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll mjölken över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, honung och äppelmos. Rör om tills allt är blandat. Tillsätt salt och alla torra ingredienser. Arbeta degen smidig, den kommer vara lite kletig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

    2. Ta upp degen på mjölad bänk. Degen är nu ganska kletig så strö mjöl över degen så att den inte fastnar på händerna. Försök dock att inte jobba in för mycket mjöl i degen. Dela den i 10 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min under duk. Sätt ugnen på 175°.

    3. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

    Läs även:
    Bloggarnas 10 bästa recept på chiapudding
    Efter chiapuddingen, nu kommer chiapannacottan!
    Bloggarnas 10 bästa recept på bananpannkaka