Bok för unga tjejer skriver om ”mödomshinnan”: ”Sprider myter”

Boken ”Tjejguiden” får kritik för att sprida felaktig fakta och myter om ”mödomshinnan”. Nu stoppar förlaget utgivningen av boken.

Läs mer: Nu blir det billigare med tamponger – apotekskedjan slopar momsen

Redan 2009 skrotade RFSU ordet mödomshinna och ersatte det med slidkrans. Detta för att mödomshinna anses vara ett förlegat begrepp som dessutom är missvisande – det finns ju faktiskt ingen regelrätt hinna utan snarare är slemhinneveck. Det finns många myter om kvinnlig sexualitet, hur det kvinnliga könet ser ut och föreställningar om mödom och oskuld. Myter som begreppet slidkrans ska ta itu med.

Därför är det många som har reagerat på den nya boken ”Tjejguiden – 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp”. Boken, som riktar sig till tjejer mellan 9-12 år, kritiseras för att innehålla faktafel om slidkransen, något som Ottar har skrivit om. ”Tjejguiden” benämner felaktigt slidkransen som mödomshinna och beskrivs som ”supertunt membran som skyddar ingången till slidan”. Formuleringarna i boken har väckt kritik på sociala medier.

”Det är riktigt obehagligt att det här trycks och sprids som fakta, framför allt med tanke på vilka problem det kan ställa till för personer med slida”, lyder en kommentar på Facebook.

Läs mer: Stor guide: Det här är härskartekniker – och så slår du tillbaks

Suzann Larsdotter, sexolog och sexualupplysare på RFSU, har läst sidan som handlar om slidkransen och är kritisk till informationen som ges.

– Det är tragiskt att den här väldigt gamla myten återigen får någon form av renässans. Vi har jobbat så länge och hårt för att ge ny fakta och kunskap och så kommer det en bok som bygger på en mytbildning som det inte finns någon fakta bakom. Jag hade hoppats att den här målgruppen skulle slippa ha de här funderingarna, säger hon till Baaam.

Enligt Suzann finns det flera felaktigheter på sidan om mödomshinnan. Dels att det skulle finnas något typ av membran, som lätt kan tolkas som något heltäckande. Dels att det här membranet kan spricka när man hoppar eller rider.

– Det finns inget som kan spricka.


Även bilderna på sidan anser hon är missvisande då de framställs som normalt förekommande trots att de är missbildningar som ibland måste åtgärdas kirurgiskt. Att sprida felaktig information om slidkransen menar Suzann bygger vidare på gamla myter om oskuld.

– Man spär den gamla myten om mödomshinnan där det finns ett oskuldskrav på flickor att man inte får ha haft samlag eller fört in något. Det förstärker den uppfattningen att det skulle finnas något som spricker och att det skulle gå att se på en tjej om hon haft samlag eller inte. Det kan man inte bara genom att titta in i slidan, säger hon.

Läs mer: Nu kommer tjänsten som visar Kardashians – och 150 andra realityserier

Förlaget som gett ut boken i Sverige, Pagina, har bett om ursäkt för felet.

– Jag har förståelse över att läsare blir upprörda, det är även jag. I egenskap av kvinna och mamma till två döttrar så är jag innerligt engagerad i flickors rättigheter, såsom korrekt benämning av deras kroppar. Det blir speciellt känsligt med just mödomshinnan som ofta, helt felaktigt, associeras till kyskhet eller används som oskuldsbevis, skriver Sabrina Macri, förlagschef på Pagina, i ett mejl till Baaam.

Hon menar att felet berodde på en kombination av översättningsfel och att de litat på den faktagranskning som det engelska originalförlag gjort. Inför nästa upptryckning av boken kommer de att ta bort eller ändra texten till rätt information.

– Vi har spärrat boken så den inte kan gå ut från vårt lager. Bokhandeln har även ombetts plocka undan boken från sina hyllor tills material i form av informationsblad har kommit dem tillhanda.

Foto: Pagina, privat