cassandra klatzkow på Instagram

Cassandra Klatzkow om diskrimineringen av tjocka personer

En av de senaste trenderna på Instagram kallas för ”Insta vs. reality”. Kroppsaktivisten Cassandra Klatzkow menar dock att den inte enbart är positiv. I ett inlägg på Instagram förklarar hon varför den till och med kan göra mer skada än nytta.
0:33

Efter reklamen: Det här är kroppspositivism vi reder ut begreppet

(0:33)

Slå på ljud

En av de senaste trenderna på Instagram är det som kallas för Insta vs. reality. I sitt inlägg lägger man upp två bilder – en där man poserar för att framhäva sig själv i bästa dager, och en bild som visar hur man ser ut när man slappnar av och inte poserar.

Flera stora influencers har hakat på trenden och hyllas många gånger av följarna för att de vågar visa upp verkligheten utan filter och indragna magar.

Kritiken mot Insta vs. reality

Någon som däremot inte är lika positiv till trenden är Cassandra Klatzkow. Hon är är modell, influencer och kroppsaktivist. Tillsammans med Elsa Ekman och Nadia Kandill driver hon podcasten Det skaver. I ett inlägg på Instagram berättar Cassandra mer om varför det inte enbart är positivt med influencers som hakar på Insta vs. reality-trenden.

”Vad smala vita tjejer på Instagram som just nu rider på den kroppspositiva vågen måste förstå är att ni tar väldigt stor plats i en kamp som är skapad av och för tjocka människor”, skriver Cassandra.

Hon skriver att hon förstår att folk i alla storlekar lider av den smal- och kroppshets som finns, men menar att problem uppstår när tjejer med normativa kroppar använder sin plattform och tar upp platser där icke-normativa kroppar borde få ta plats istället.

”Om du som smal har skapat dig en plattform där du pratar om KROPPEN lämna då också rum för THE REAL ISSUE. Att tjocka människor är förtryckta i vårt samhälle, diskrimineras i vården, får lägre löner och har svårare att få jobb. Inte hittar kläder i vanliga butiker. Får inte plats i stolar. Diskrimineras i dejtingvärlden och har mkt svårare att träffa ngn”, skriver Cassandra.

”Normerna blir befästa”

Att kunna välja sina vinklar och bestämma om man ska se ”Instagramvänlig” ut eller inte är något som smala personer måste förstå är ett privilegium, skriver Cassandra.

”När tjocka människors reality är att vi absolut inte KAN välja vinklar? När tjocka människors REALITY är att de är oroliga när de är ute bland folk och blir hotade av människors äcklade blickar och kommentarer.”

Hon önskar att de med normativa kroppar istället lyfter problemet med det förtryck och den diskriminering som tjocka personer så ofta drabbas av. Cassandra förklarar varför det blir kontraproduktivt när smala personer lägger upp Insta vs. realitybilder:

”Normerna blir befästa snarare än motarbetade och det är faktiskt att bidra till den struktur vi krigar för att bekämpa”, avslutar Cassandra Klatzkow.

”Stötta kampen utan att vara centrum av den”

I kommentarsfältet är det många som håller med Cassandra. Bianca Ingrosso har kommenterat med hjärtan och har dessutom delat inlägget på sin egen Instagram story. Penny Parnevik, Molly Sandén, Miriam Bryant och Sabina Dumba har även de lämnat uppmuntrande emojis och kommentarer.

Flera följare berättar om hur de upplevt diskriminering på grund av sin storlek, och många håller med Cassandra.

”Man kan faktiskt stötta kampen utan att vara centrum av den”, skriver en följare.

”Vill tagga så många smala ’kroppsaktivister’ i detta så att de kan förstå”, skriver en annan.

Foto: TT, Instagram

LÄS MER:

Linda-Marie om resan från självhat till kärlek: ”Jag har gråtit i provrum tusen gånger”

Netflix nya serie anklagas för ”fat shaming” – 130 000 personer kräver att den stoppas

Fia Anderberg: ”Våra kroppar är aldrig bra nog – men det spelar ingen roll”