Cellprovtagning och HPV-virus – det här betyder ditt besked

Du har gjort ett cellprov. Du har fått ett brev hem – men vad sjutton betyder resultatet? Baaam reder ut allt du behöver veta om HPV-virus och cellprov.

Anna Palmstierna är utvecklingsbarnmorska på Regionalt cancercentrum syd. För Baaam reder hon ut alla frågor kring ditt cellprov och vad ditt resultat betyder.

Vad är HPV-virus (humant papillomvirus)?

– HPV är ett väldigt vanligt virus. 75-85 procent av de som har haft någon typ av sex, alltså slemhinna mot hud eller slemhinna mot slemhinna, har någon gång haft viruset. Detta gäller alltså även lesbiska par. Dock bara ungefär 6 procent av de som haft viruset något HPV kvar i dag.

Kan man bli av med HPV-virus?

– För de flesta som får ett HPV så läker det ut som vilket annat virus som helst. Men beroende på hur bra immunsystem är på att läka ut just HPV kan man klara det bättre eller sämre, till exempel har rökares immunsystem svårare att läka HPV och cellförändringar. Om HPV-viruset får vara kvar under många år, kan livmoderhalscancer eventuellt utvecklas, då talar vi om 10-15 år. Det börjar med att HPV tar sig in genom cellens membran in i cellkärnan som börjar växa och detta kallas cellförändringar.

Så här ditt cellprovsbesked se ut.

Så här ditt cellprovsbesked se ut, men det kan också skilja sig åt mellan landsting och beroende på svar.

Vad finns det för olika typer av cellförändringar?

Lätta cellförändringar utan HPV-virus

– De här cellförändringarna är inget att oroa sig för och utvecklas inte till cancer. Vid nästa provtagning (efter tre år) har de flesta med lätta cellförändringar läkt ut av sig självt, ungefär som ett sår som läker. Dessa cellförändringar kan ha orsakas av andra, helt vanliga inflammationer eller infektioner i underlivet. Om uppföljningsprovet åter visar på cellförändringar får du en tid till gynekolog som gör en undersökning med ett förstoringsinstrument, kolposkopi.

Första och andra gradens cellförändringar

– Dessa typer av cellförändringar är orsakade av HPV, 40-80 procent av dessa kan läka ut av sig självt inom ett par år. Om uppföljningsprovet åter visar på cellförändringar får du en tid till gynekolog som gör en undersökning med ett förstoringsinstrument, kolposkopi.

Tredje gradens cellförändringar

– Dessa cellförändringar tas bort via ett litet ingrepp, konisering, och man får gå hem efter någon timme.

Inga cellförändringar men HPV-virus

– Det är vanligt att man får ett svar att man har HPV-virus men inga cellförändringar. HPV-viruset läker ofta bort redan till nästa kontroll tre år senare. Om det inte har gjort det gör man en kolposkoli, tittar på livmodertappen med ett förstoringsinstrument och tar ett litet prov från slemhinnan. Skulle det då se normalt ut kallas kvinnan åter efter schemat för cellprovtagning, som vanligt.

När ska man bli orolig?

– Att man får svaret att man har HPV-virus är helt normalt och något som ofta läker ut av sig själv. Har du HPV-virus under många år löper du en större risk att utveckla cellförändringar, vilket ju då bör påpekas inte är cancer. Därför följer vi upp kvinnor som får beskedet att de har HPV-virus och de får komma tillbaka efter tre år för en ny provtagning. De flestas HPV-virus har då läkt ut men har det inte det (oavsett om man har cellförändringar eller inte) får du en tid till en läkare för en utvidgad undersökning med kolposkopi och provtagning. Vi kan nu med hjälp av HPV-analys se vilka kvinnor som har en ökad risk att utveckla cellförändringar och om dessa utvecklas även hinna behandla dem innan de eventuellt skulle ha utvecklats till livmoderhalscancer.

– Kvinnor som får besked på att de har allvarliga cellförändringar och HPV bokas in för en liten operation, konisering. När man gör en kolposkopi tar man en liten provbit för att se hur cellerna ser ut under ytan, vilket indikerar om förändringen även ligger under slemhinnan. Sedan skickas hela den biten till ett labratorium för att se att man fick med hela biten med förändringar och att operatören kom fram till frisk vävnad, alltså att man tagit bort cellförändringarna.

Är det något man behöver tänka på om man får veta att man har cellförändringar?

– Det bästa är att ringa upp och få förtydliganden. Det vi vet är att cellförändringar läker ut snabbare hos kvinnor som inte röker. Eftersom HPV är ett vanligt virus ska immunsystemet hålla koll på det men immunsystemet är även beroende av många faktorer. Så försök att hålla dig frisk, rök inte, ät klok mat och var ute och rör på dig i friska luften så stärker du immunsystemet.

Det står inte att jag har cellförändringar men jag måste ta fler prov – vad betyder det?

– Det kan vara så att barnmorskan inte fick med tillräckligt mycket celler vid provtagningen. Det kan också vara så att det fanns mensblod i provet. Båda dessa gör att proverna är svåra att avläsa. Alla cellprover avläses manuellt men när man mäter om det finns HPV så är det en maskin som gör det.

Om det står att provet är obedömbart, vad betyder det?

– Helt enkelt att provet inte går att bedöma. Det kan bero på mensblod, för lite celler eller glidslem i samband med provtagningen. Det kan också vara så att man sköljt slidan innan provtagningen eller satt upp vagitorie och även det stör avläsningen.

Läs mer:

Studie: Fler bröstcancerpatienter kan slippa cellgift
Trots cellproven – antalet fall av livmoderhalscancer ökar
Cellprov blir gratis för alla kvinnor i Sverige

Foto: IBL