5 anledningar till äta ägg varje dag (det är galet nyttigt!)

5 anledningar till äta ägg varje dag (det är galet nyttigt!)

Ägg är ett av få livsmedel som förtjänar epitetet superfood. Läs varför. Och ät ett extra ägg så fort du får chansen.

Videon kunde inte hittas

De är väldigt näringstäta

Ett ägg är som ett stort vitaminpiller, med alla de livsnödvändiga aminosyrorna, bra fett och livsviktiga vitaminer och mineraler. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C. Lägg till havregrynsgröt och lite frukt och bär och du har fått i dig av alla viktiga näringsämnen.

De innehåller ofta mer vitaminer än grönsaker

Faktum är att ägg innehåller fler vitaminer och i högre koncentrationer än de flesta grönsaker. Men med det sagt är det naturligtvis inte aktuellt att byta alla dina goda grönsaker mot ägg.

Det är en fullvärdig proteinkälla…

… Och det betyder att kroppen kan utnyttja allt protein i ett ägg, vilket inte är fallet med alla proteinkällor. Ett genomsnittligt ägg innehåller nästan sju gram protein, det motsvarar ungefär en tiondel av vad en vuxen person behöver varje dag, enligt Livsmedelsverket. (Om du tränar mycket kan du dock behöva mer, se det som ett riktmärke).

De kan göra dig lite smartare

Äggulan är en av de bästa källorna till kolin – en form av B-vitamin som har många viktiga funktioner i kroppen. Studier har visat att extra tillskott av kolin förbättrar hjärnans funktion, bland annat minnet och reaktionsförmågan. Det kan även höja din prestationsförmåga, vilket man sett i undersökningar på idrottsmän. Det finns studier som pekar på att kolin kan förebygga demens och verka symptomlindrande vid demenssjukdom.

Så ät alltid äggulan! I en enda gula har du 25 procent av av dagsbehovet av kolin. Två andra bra kolin-källor är solrosfrön och jordnötter.

Det är en grym källa till vitamin D!

När du äter ett ägg täcker det elva procent av ditt dagliga rekommenderade intag av D-vitamin. Många av oss nordbor löper risk att drabbas av brist vintertid, eftersom vitaminet bildas när solens strålar träffar vår hud. D-vitaminbrist är kopplat till en rad olika sjukdomar, så det är viktigt att du ser till att få i dig tillräckligt under den mörka tiden av året. Ett tillskott kan behövas om du äter sparsamt med livsmedel som ägg, fisk och berikade mjölkprodukter.

Se till att välja ekologiska och djurvänliga ägg när du handlar!


Visste du det här?

# Ägg klarar att förvaras i rumstemperatur.
# Ett färskt ägg sjunker till botten av en kastrull med vatten, medan ett gammalt ägg flyter. Ett bra test när du är osäker på om ägget är färskt.
# Ett ägg innehåller 12,3 procent protein, merparten finns i vitan. Ett normalstort ägg innehåller nästan sju gram protein. Omkring fyra gram av proteinet finns i vitan och resten i gulan.

Källor: Livsmedelsverket, Hälsosam mat för en friskare mage av Cecilia Davidsson och Svenska ägg.
Foto: Unsplash