Därför är äpple en av världens nyttigaste frukter (hörde vi "äppelpaj"?)

En av världens i särklass nyttigaste frukter är också den mest lättillgängliga. Och det där gamla ordspråket "ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen" – det stämmer!

Från att ha fört en tillvaro i skuggan av mer exotiska frukter och bär så är äpplet tillbaka på hälsoscenen. En sammanställning av amerikanska forskningsrapporter utsåg nyligen just äpplet till världens hälsosammaste livsmedel och ingen har väl missat att den gamla hajpen äppelcidervinäger dammats av som hälsoelixir och favorit i viktminskningssammanhang på sistone?


Det finns oerhört många studier som bevisar äpplets starka hälsoegenskaper.


Fullproppat av antioxidanter, mineraler och tarmflorefrämjande fibrer är äpplet en sann superfrukt som gör gott för hela din kropp. Frukten innehåller en mängd bioaktiva ämnen, så kallade fytonutrienter. Det är ämnen från växtriket som bidrar aktivt i cellernas kemi och kan förebygga en rad olika sjukdomar. Nu är äpplena som allra godast så passa på.


Baka en superenkel äppelkaka

Den här kanelsmakande drömmen slänger du ihop snabbt och lätt.

Ingredienser:

* 100 g smör

* 5 skalade äpplen

* 1 tsk kanel

* 1 tsk bakpulver

* 2 dl vetemjöl

* 1 dl strösocker (eller annat sötningsalternativ)

* 3 ägg

Till servering:

Grädde, glass eller vaniljsås.

Gör så här:

* Smält smör i en kastrull och dra kastrullen åt sidan. Skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en liten ugnssäker form. Strö på kanel.

* Rör ner sockret i smörkastrullen. Blanda mjöl och bakpulver och rör i det och äggen.

* Ringla smeten över äpplena. Grädda i ugnen ca 35 min.


3 x nördiga tips för dig som verkligen ÄLSKAR äpplen

 

1. Äppelfest

Får du inte nog av svenska äpplen? Ta en sväng förbi Österlen och Kivik den 23-24 september för deras årliga äppelmarknad.

2. Egen must

Har du en massa fallfrukt som du inte vet vad du ska göra av? På underbara Rosenhill trädgård, café och musteri på Ekerö utanför Stockholm mustar de din frukt medan du väntar. Med dig hem får du råmust eller pastöriserad must. Värt att besöka om du skulle ha vägarna förbi, även om du saknar äppelträd.

3. Äpplets dag

Fira äpplets dag den 25 september. Hur? Med en nybakad äppelkaka, såklart.


Foto Thinkstock