Därför är dina hemmakvällar livsnödvändiga

Dina slappa hemmakvällar är inte bara sköna, de är faktiskt livsnödvändiga. Dags för downtime, darling.

Läs mer: Det här händer i kroppen under menscykeln – vecka för vecka

Vi lever i en tid präglad av stress och höga krav, och det är inte bara på jobbet vi kör hårt. En amerikansk studie från Pennsylvania State University visar att vi är mer stressade i våra privatliv än på jobbet. När det är helg vill vi hinna allt. Vi ska träna, festa, gå på middagar, städa… Att ha ett fullbokat schema är status. Och när vi känner att vi egentligen inte orkar, kommer skuldkänslorna.

– Vi är anpassade för aktiva liv där vi ibland blir stressade. Vi har alltid levt under olika typer av hot och stress. Man kan enkelt säga att vi förbrukar energi när vi är vakna och aktiva, och för att klara det frisätts aktivitetshöjande hormoner, ibland även kallade stresshormoner. Det är i sig inte skadligt. Men vi är inte anpassade för att vara i det tillståndet hela tiden. Vi behöver även återhämta oss, eller som man populärt kallar det, ”ladda batterierna”, säger AnnaCarin Magnusson, legitimerad psykolog.

– Det är under återhämtningen som kroppen reparerar sig, återställer energibalansen och förbereder sig för nästa aktiva period. Det sker när vi är i kravlösa situationer. Exempel på det är att sova, vila, kolla på en film eller ta en promenad.

Och just det där med kravlöshet är viktigt, poängen är ju att du verkligen ska slappna av.

– Om du börjar döma dig själv för att du inte är produktiv, ja, då kanske du gör en kravlös situation stressande, vilket inte är så bra, avslutar AnnaCarin.

Så, släpp genast ditt dåliga samvete över dina sysslolösa Netflix-kvällar eller dina heldagar hemma. Du behöver dem.

Foto: IBL/Shutterstock