Därför är kvällsträning bättre än morgonträning

Därför är kvällsträning bättre än morgonträning

Forskning visar att kvällsträning är mycket bättre än du trodde. Så, alla sleeping beauties – det är okej att snooza bort din morgon-workout.

Läs mer: Flytta ut träningen – 12 effektiva övningar för utegymmet

Människor som morgontränar får väldigt mycket bekräftelse och uppskattning, det vet vi alla (hej Instagram). Men om du är en av dem som inte orkar ta dig upp behöver du inte deppa alltför mycket över det. Kvällsträning har nämligen visat sig vara så positivt att även morgonmänniskorna borde fundera på att lägga till ett sent pass i sitt träningsschema. Här är fördelarna:


Du kan träna hårdare

Forskning har visat att vi kan träna upp till 20 procent längre på kvällarna, och med en högre intensitet. Prestationsförmågan hos morgontrötta peakar elva timmar efter att de vaknat, enligt en studie från University of Birmingham i England. Även morgonpigga presterar bättre senare på dygnet, ungefär sex timmar efter att de vaknat, enligt samma studie.

Du blir snabbare

Det är marginellt och lite oklart, men undersökningar pekar på att musklernas funktion och styrka är något högre på kvällen. Dessutom sägs höga nivåer av stresshormonet kortisol på morgonen kunna hämma muskeltillväxten. På kvällen är kortisolnivån lägre, vilket kan ha fördelar.

Men det finns en lösning på kortisolproblemet: Morgontränare, ät alltid frukost – då sjunker kortisolet.

Läs mer: Här är de 10 hetaste träningsapparna just nu

Du sover bättre

Du har säkert hört att sen träning stör sömnen. Men det behöver inte vara så, förutsatt att du inte kastar dig i säng direkt efter det svettiga crossfit-passet. Enligt schweiziska forskare sover människor som tränat 90 minuter innan sänggående djupare än annars. I en annan undersökning, publicerad i amerikanska tidningen Sleep Medicine, uppgav 30 procent att de sov bättre efter ett träningspass.


Älskar du morgonträning? Glöm inte att äta frukost innan!

Om du inte äter innan din morgonträning kommer du inte orka lika bra på grund av låga glykogennivåer. När du vaknar är dessutom nivåerna av stresshormonet kortisol höga, vilket tillsammans med lite glykogen i systemet hämmar musklernas tillväxt istället för tvärtom. Lågintensiv träning utan frukost är mer okej, men bäst är alltid att äta.

Foto: IBL