Kändisar som ätit moderkakan

Därför äter folk sin moderkaka – och hur “tillagar” man den?

De senaste åren har kändisarna regelbundet bidragit med snackisar när de deklarerat att de tänker, eller har, ätit upp sin moderkaka. Men varför gör de det? Och hur? Här är svaret.

Ja, ämnet delar onekligen människor i två läger. De som INTE fattar grejen och de som är nyfikna på fördelarna och öppna för tanken. Många djur äter sin moderkaka, och så lär även många människor ha gjort förr tiden. Traditionen har i vissa kulturer hängt med, om än i mycket mindre skala sedan människorna blev civiliserade. Och de senaste åren har det blivit en snackis igen.

Moderkakan förser bebisen med all den näring den behöver under sin tid i magen – så visst är den proppfull av näringsämnen som protein, vitaminer, hormoner och järn. Men behöver det betyda att vi människor gynnas av dessa näringsämnen om man äter den?


Varför ska man äta moderkakan? Är den nyttig?

Förespråkarna för att äta moderkakan menar att risken för förlossningsdepression minskar och att man får mer energi – vissa menar till och med att moderkakan är ett riktigt lyckopiller. Många tycker också att de fått snabbare återhämtning efter förlossningen, jämnare humör, bättre sömn, mer bröstmjölk och bättre anknytning till bebisen.

Ett flertal mindre studier har gjorts på ämnet, men det finns i dagsläget ingen forskning som stöder de upplevda fördelarna med att äta moderkakan.


Vilka olika tillagningsvarianter finns det?

Ångad och ungstorkad moderkaka

Ett vanligt första steg när man väljer att äta sin moderkaka är den kinesiska traditionen att ånga den. När den har dragit ihop sig ordentligt skivar man moderkakan i tunna skivor och låter den torka i ugnen, cirka åtta timmar på 120-150 grader.

Risken att moderkakan exponerats för bakterier är dock hög, framförallt om man har haft en långdragen förlossning eller om moderkakan inte kylts ner snabbt nog. Tillräckligt lång och hög upphettning är därför väldigt viktig för att förhindra att man får i sig bakterier, därför rekommenderas att man noga läser på vidare i frågan om man tänker ge sig på det själv.

Kapslar av moderkakan

Efter att man ångat och ugnstorkat moderkakan kan man frysa ner den i bitar eller mala den för att göra kapslar. En moderkaka kan räcka till upp till 200 piller. Tanken är att man ska äta dem som ett dagligt tillskott så snart som möjligt efter förlossningen.

Utomlands finns det hela företag som hjälper till med tillredningen, i Sverige finns det några få personer som brinner för saken.

Smoothie på moderkakan

Den som inte har stålmage väljer att mixa ner de torkade bitarna eller pulvret i sin smoothie, men det finns även de som slänger ner en bit rå moderkaka – med risk för bakterierna då.

Laga mat av moderkakan

Vissa väljer den lite mer hardcore varianten – att äta den rå, eller att tillaga den som en maträtt. Det finns recept på allt ifrån lasagne till chiligryta – och tryfflar!?


Hur smakar moderkakan?

Vi har inte smakat själva, men de som har gjort det menar att den är köttig, mör och smakrik – med en kraftig järnsmak.


Kändisar som ätit upp sin moderkaka

För några år sedan skapade Rachel ”Yoga Girl” Bråthén uppmärksamhet när hon torkade sin moderkaka. Svenska Michaela Forni har nyligen berättat att hon lät göra kapslar för att slippa baby blues. Nu slapp hon förlossningsdepression – om det var moderkakans förtjänst eller inte är dock oklart. Enligt Kourtney Kardashian var det en ”livsförändrande upplevelse” att äta moderkakan.

Andra kändisar som gått ut med att de ätit sin moderkaka är Kim Kardashian, Hillary Duff, Katherine Heigl, January Jones, Alicia Silverstone och Coleen Rooney.


Hur gör man om man vill äta upp sin moderkaka?

Om du vill spara den berättar du det för din barnmorska, som ser till att hantera den extra försiktigt. Sedan behöver den direkt placeras i kyl eller frys – du bör nog ha med en egen kylväska för säkerhets skull.

Bildkälla: TT, Linda Åkerberg

Källa: Medical News Today, Babyhjälp, Baking Babies

Läs mer: 

Hur förbereder man sig inför förlossning? Alla tips du behöver

Från graviditet till förlossning – så mycket påverkas dina gener

9 svenska kändisar berättar om sina förlossningar