Därför blir du andfådd av att gå i trappor

Du kan vara lugn. Att du blir andfådd i trapporna beror inte på att du har dålig kondition.

Är du en av dem som känner dig ganska vältränad… fram till dess att du går i trappor och blir andfådd? Vi också! Det spelar ingen roll hur mycket du orkar på gymmet eller hur snabb du är i löparspåret, du tvingas ändå hämta andan när du har tagit trapporna. Ibland nästan lite pinsamt mycket, eller hur?

Men, du kan vara lugn. Det är inte ett tecken på att du har dålig kondition, utan det är hjärnan som ser till att det blir så. När du rusar upp för trappan signalerar den nämligen till kroppen att pausa andningen.

Missa inte! Toppa konditionen – på 7 minuter

När vi utsätts för något som kräver koncentration och precision, som att gå i trappor, stoppar eller bromsar hjärnan din andning för att du mer noggrant ska klara av uppgiften. Resultatet blir att dina muskler förbrukar mer syre eftersom de arbetar, i kombination med att du andas mindre. Tillsammans gör det att syremängden i blodet sjunker.

När du har kommit upp för trappan upptäcker hjärnan det låga syreinnehållet, vilket gör att den skickar en motsatt signal till kroppen som gör att du andas snabbt för att fylla på med syre.

Läs också Jessica Almenäs nya superpass för synliga muskler

Kroppen fungerar på samma sätt när du till exempel ska trä en nål, sikta med ett gevär eller kasta en pil.

Så, går det då att påverka det här?

Ja! Övning ger färdighet. Nästa gång du springer upp för en trappa kan du testa att koncentrera dig extra mycket på att ta djupa andetag och tvinga dig själv att andas hela tiden. Om du gör det varje gång, blir det till slut en vana som förhoppningsvis kan hjälpa dig att bli mindre andfådd när du väl är uppe.

Källa: Psychologytoday
Foto: IBL, Thinkstock