Därför blir du oftare sjuk när du har semester

Därför blir du oftare sjuk när du har semester

Upplever du också att förkylningen kommer så fort du gått på semester? Hälsopsykologen Mats Lekander berättar varför.
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar
1:22

Efter reklamen: Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar

(1:22)

Slå på ljud

Halsen börjar svida så fort du ställt in mejlen på autosvar och första dagen på semestern har förkylningen brutit ut. Visst är det irriterande? Men är det ett verkligt fenomen eller inbillar du dig bara? Mats Lekander, professor i hälsopsykologi, förklarar hur det ligger till.

– Det kanske kan vara inbillning, för faktum är att man inte vet om det är så att folk skulle bli mer förkylda under ledighet, berättar han för Svt.

Att ledigheten och sjukdomen har ett samband är med andra ord inte fastställt, men Mats tror att det kan finnas en förklaring.

Läs mer! Naturnära drömsemester i Sverige? Hit ska du åka


– Vad vi faktiskt vet är att man är mer infektionskänslig för vanlig förkylning efter en längre tids stress. Den ökade infektionskänsligheten och det faktum att man tenderar att rikta mer uppmärksamhet mot sig själv och ”känner efter” hur man mår oftare när man är ledig, skulle delvis kunna förklara de här rapporterade sjukdomskänslorna, men det är inget som man har forskat på ordentligt, säger han till Svt.

Mats menar också att vi lättare kommer ihåg sjukdomar som brutit ut i samband med semester, eftersom det är så irriterande att vi tenderar att koda in det i minnet.


Med andra ord kan det vara så att du inte blir sjuk bara för att du går på ledighet, men att du minns det så eftersom du verkligen inte vill vara sjuk på semestern. Att du blir förkyld på grund av att du haft det stressigt är också en rimlig förklaring.

Blir du stressad av semester? Lugnare ledighet med psykologens tips

Foto Thinkstock