Därför blir du smartare av kvällsträning

Brukar du träna på kvällen? Då är du förmodligen lite smartare än andra. Åtminstone om vi ska tro ny forskning.

Vi vet redan att träning är bra för hela kroppen, inklusive hjärnan, och ett tufft intervallpass kan bland annat förbättra din koncentrationsförmåga. Men visste du att du kan bli smartare av att träna vid en viss tid på dygnet?

En ny studie vid Radboud University Medical Center i Nederländerna har nämligen visat att ditt minne blir bättre om du lägger ditt styrkepass eller löprundan fyra timmar efter att du har lärt dig något nytt.

Läs även Bevisat: Snygga träningskläder gör att du presterar bättre

Deltagarna fick 40 minuter på sig att lösa ett visst antal uppgifter. Sedan delades de upp i två grupper, varav den ena gruppen fick köra intervallträning på en motionscykel. Den andra gruppen fick vänta i just fyra timmar innan det var dags för cykelpasset. Resultatet visade att deltagarna som hade väntat i fyra timmar med att träna kom ihåg uppgifterna mycket bättre än de som tränade direkt efteråt.

Vad det här beror på vet forskarna ännu inte, men resultatet var så pass tydligt att de ändå kan konstatera att det spelar roll när du tränar om du vill förbättra minnet.

Så, tränar du för att bli smart bör du satsa på kvällsträning! Eller åtminstone lägga passet på eftermiddagen, så du hinner lära dig något nytt minst fyra timmar innan.

Läs mer
Magträning: 9 tuffa övningar som verkligen ger resultat
Övningen som tränar mage och rygg samtidigt
4 knep som gör armhävningar lättare

Bildkälla IBL