Därför borde du äta mer persilja (det är faktiskt ett beautyfood på riktigt)

Brukar du lägga persiljekvistarna åt sidan? Gör inte det. Persilja är bland det mest näringstäta du kan äta – och det är en riktig hudvän.

När USA:s nationella folkhälsomyndighet Center for Disease Control rankade 47 näringstäta frukter och grönsaker hamnade persilja i topp, på plats 6 av 47. Hälsodoldisen persilja är så packat med nyttigheter att bara en relativt liten mängd räcker långt, ja, till exempel täcker några kvistar (fem gram) hela ditt dagsbehov av vitamin A. Persilja innehåller dessutom tre gånger så mycket C-vitamin som apelsiner och det är även en god källa till vitamin K. Innehållet av järn och folsyra är högt.

Toppen för din hud
Karoten är en antioxidant som i kroppen ombildas till A-vitamin. A-vitamin hjälper huden att binda fukt, och det motverkar ålderstecken som rynkor och pigmentförändringar. Utöver antiage-effekterna är A-vitamin också mycket bra mot akne.

Genom att äta grönsaker som är rika på karoten/A-vitamin sägs du kunna få en finare hy, förhoppningsvis med lite extra glow. Du hittar inte bara karoten i persilja utan även i spenat, grönkål, gul paprika, morötter och papaya för att nämna några exempel.

Visste du förresten att den omtalade och bevisat effektiva antiage-ingrediensen retinol (förekommer i hudvårdsprodukter för att ge huden en yngre look) är en form av A-vitamin?

C-vitamin, som persilja är rikt på, är också en potentiell hudboostare, det sägs nämligen stimulera kroppens kollagenproduktion.

Att man kan äta sig till en vackrare hud låter kanske överdrivet, men det finns all anledning att testa. Du får i dig massor av nyttigheter på köpet, och det är definitivt bra för hela dig.

Missa inte!
De här gröna bladgrönsakerna ska du äta mer av