Det här är anledningen till att du och dina kompisar får synkad mens

Har du och dina vänner någon gång upptäckt att ni har synkad mens? Det är absolut ingenting ovanligt och anledningen stavas feromoner.

Trodde du att synkad mens var en myt? Well, det är det inte. Orsaken till att du och dina vänner, som du umgås tätt med, kan få en synkad mens beror troligtvis på feromoner. Det är organiska föreningar som liknar hormoner, men de är luftburna.

Det finns olika sorters feromoner, men precis innan ägglossningen sänder kvinnor ut en viss typ av feromon som förkortar andra tjejers menscykel. Om du därför umgås med andra tjejer ofta, och under en längre tid, kommer dina feromoner att påverka dem. Alla i ert umgänge kommer därför att få en menscykel som har rättat sig efter feromonernas koncentration, skriver Illustrerad Vetenskap.

Nu vet du hur det går till, men inte varför. Det är en betydligt svårare fråga att svara på – ingen verkar veta helt säkert. Förmodligen är det ett arv från djurvärlden; honor som börjar löpa tidigare än andra får ett försprång och om alla löper samtidigt så minskar konflikterna i gruppen.

Foto: IBL, Thinkstock