För många känns vintern oändligt lång och kall. Och de flesta av oss har förmodligen känt kölden ordentligt de senaste veckorna. Men vad händer egentligen när vi fryser? Randi Eidsmo Reinertsen, fysiolog, professor och forskningschef vid SINTEF, förklarar att vi börjar frysa när vi förlorar mer värme än vad vi producerar.
– Vi bör ha en jämn temperatur i kroppens kärna på ungefär 37 grader. Temperaturen i huden är något lägre, mellan 28 till 33 grader för de centrala delarna av kroppsytan. Om du känner med händerna på magen under kläderna så känner du att huden där är varmare än vad dina händer är
Människan är ursprungligen ett tropiskt djur och vi känner oss bekväma i miljöer där temperaturen är cirka 30 grader. Med hjälp av hus och kläder försöker vi därför komma upp till dryga 30 grader i luftskiktet som omger kroppen, enligt Reinertsen.
Om hudens temperaturer sjunker under 20 grader drar blodkärlen i huden ihop sig. Huden blir då ännu kallare eftersom det är väldigt lite varmt blod som kan strömma igenom.
– Hur snabbt du börjar frysa beror på hur stor skillnaden är mellan hudtemperaturen och omgivningstemperaturen. Med låga vintertemperaturer ökar denna skillnad och vi behöver bära kläder som ger bättre isolering mot värmeförlust, säger Reinertsen.
Vi är byggda på ett sätt som säkerställer att vi får isolering så att vi kan skydda oss från förkylningar. Vi har till exempel hår på huvudet som ger ett isolerande luftlager som skyddar hjärnan mot värmeförlust. Utöver detta fungerar också fett som isolering, därför tenderar smalare personer med låg fetthalt att frysa snabbare än andra
Läs mer: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet
Om det är kallt inomhus så stänger vi fönstret, sätter på ugnen eller gör upp en brasa i eldstaden. Är du utomhus? Använd musklerna för att bli varm.
– Människokroppen kan skapa värme på flera sätt men främst genom muskelanvändning. Muskelmassa är en stor del av kroppen och när vi är kalla skakar vi för att producera mer värme, säger Haakon Breien Benestad, läkare och professor i fysiologi vid universitetet i Oslo och fortsätter:
– Sedan är kroppens fettlager en bra isolering, men händer och fötter har inget fettlager. Om blodflödet blir kraftigt reducerat i kylan förlorar de så mycket värme till omgivningen att de blir, och känns, kalla.
Benestad tror att kalla händer och fötter sannolikt går i arv. En del kämpar med detta varje vinter, oavsett hur tjocka handskar och strumpor de har på sig.
– Vi har många blodkärl i händerna och fötterna, vilket är bra att ha om vill bli kvitt överskottsvärme. Men om blodkärlen drar ihop sig för mycket i kylan förlorar du så småningom mycket värme även genom handskarna.
Du som kämpar med iskalla händer och fötter vill kanske investera i ett värmeelement. Se till att inte använda för trånga strumpor eller skor då det kan minska det isolerande luftskiktet runt dina fötter.
Ofta fryser kvinnor lättare än män. Detta beror på att kvinnor skyddar sig mot värmeförlust genom att blodkärlen i huden dras ihop vid en högre temperaturer än hos män. Vid samma rumstemperatur kommer kvinnor därför att ha en lägre temperatur i huden än vad män har och kommer att känna sig kallare.
–Kvinnor skyddar sig från kyla snabbare än vad män gör och ser till att värmeförlusten från kroppen går långsammare, säger Reinertsen.
För att kvinnor ska trivas måste vi ha en något högre rumstemperatur. Varför vi är byggda på det viset vet man inte men en möjlig förklaring kan vara att kvinnokroppen i de flesta fall är mindre än manskroppen.
– Kvinnor har större hudyta i förhållande till kroppsmassa och värmeförlusten sker från hudytan till omgivningen. Det är också anledningen till att barn är mycket mer sårbara för värmeförlust än vuxna.
Foto: Thinkstock