Därför ska du inte dissa desserten (inte ens när du vill gå ned i vikt)

Grönkålssmoothies – vi gillar dem. Men ibland vill vi hellre ha Nutella-pannkakor. Och det är helt okej. Näringsfysiologen Anki Sundin berättar varför.

En diet bestående enbart av nyttiga livsmedel, med en fruktsallad som det mest dekadenta inslaget kan vara svår att hålla sig till. Och det behöver inte heller vara den bästa strategin för dig som vill tappa kilon eller hålla vikten.

– Jag menar att en mindre mängd sötsaker får plats i en annars välkomponerad och näringsrik kost hos en frisk, vuxen människa, säger Anki Sundin, näringsfysiolog med magisterexamen.

– Det kan betyda mycket att få delta i sociala sammanhang, som födelsedagar och liknande, där det ofta hör till att äta lite sött. Dessutom är det inte en kaka till kaffet på fredagarna som ligger bakom mångas upplevda svårigheter med att gå ned i vikt – det är ofta en större allmän livsstilsförändring som behöver mejslas fram för att lyckas. Därmed är självklart inte sagt att alla ska eller måste äta sötsaker. Om man kan hålla sig ifrån det utan att lida nämnvärt för det så är det självfallet positivt på många sätt, menar Anki.


Att ständigt försöka låta bli lockande, fet mat och desserter för att sedan drabbas av dåligt samvete kan vara kontraproduktivt. Förbjudna saker tenderar ju att kännas väldigt spännande… Risken finns att du överäter när du väl får smaka på the real deal. Som en riktig pasta istället för en gjord på zucchinistrimlor, eller glass som är riktig glass och inte fryst banan. Om du har strikta regler riskerar du att hamna i en ond cirkel där det dåliga samvetet dominerar. Och det starka suget har en biologisk förankring.

– När du äter något som smakar sött, gärna i kombination med fett, så frisätts signalsubstanser från belöningssystemet i hjärnan. Det får oss att må bra. Det är till och med smärtstillande att äta eller dricka sött – såväl fysisk som psykisk smärta lindrar vi med sötsaker.


Inte konstigt att det är svårt att stå emot ibland. Så kan en bulle nu och då kanske till och med hjälpa dig att gå ned i vikt? Inte egentligen, men ett mer avslappnat förhållningssätt till godsakerna kan göra det.

– Jag tror att en mer nyanserad och avdramatiserad inställning till mat i allmänhet och vikt i synnerhet skulle vara bra för många. Vi måste inte leva som asketer för att lyckas med en sund och hållbar viktminskning. Som sagt, en kaka till kaffet eller motsvarande förstör inte en i allmänhet bra livsstil och viktminskningsmål, säger Anki.

Läs mer 
Kostexperten tipsar: Så gör du juicen nyttigare
3 sätt att berätta att du är grym (utan att skryta)
Så får du träningen att bli av – 3 grymma tips!

Bildkälla IBL