Tvätta underlivet med gurka - en dålig idé.

Nej, därför ska du INTE tvätta underlivet med gurka – experten sågar trenden

Den märkliga trenden att tvätta slidan med gurka har fått gynekologer att gå i taket.

Läs också: 5 knep mot vanliga underlivsbesvär

Gwyneth Paltrow försöker få oss att ånga den, youtubers lär ut vagacials (sammanslagning av orden vagina och facial, du anar säkert vad det innebär) och senast ut i raden av intimhygientips är att kvinnor ska få fräschare underliv med hjälp av gurka.

Sociala medier i bland annat USA, Kanada och Storbritannien kryllar plötsligt av tips på hur grönsaken kan ge en renare och friskare vagina. En skalad, ofta kylskåpskall (!) gurka ska göra jobbet för både pH-värde, oönskad lukt och torra slemhinnor på cirka 20 minuter. Ett tips som bland annat fått den kanadensiska gynekologen Jen Gunter att säga i från med stora bokstäver på sin blogg.


”Har du en vagina ska du absolut inte prova detta. VAGINOR ÄR INTE SMUTSIGA!”, skriver hon och varnar samtidigt för all form av hygienrutin som inte innebär vanligt vatten.

Förutom att skada den naturliga miljön i slidan, och därmed öka risken att drabbas av exempelvis svampinfektion, påverkas också slemhinnorna negativt. Paradoxalt orsakar detta ju en odör. Och sköra slemhinnor gör i sin tur att kvinnan lättare blir mottaglig för sexuellt överförbara sjukdomar som gonorré och HIV, skriver Gunter och tillägger:

”Och vem vet vad som finns på gurkan? Det finns sannolikt mängder av läskiga mikroorganismer och svamp på den. Jag tycker ingenting som är kapabelt att få blommor eller komposteras har i vaginan att göra.”

MåBra:s bloggande barnmorska Maria Midstam är inne på samma linje:

– Det var det löjligaste jag hört. Underlivet tvättar vi med vatten, gurka har vi i salladen, säger hon.

BILD: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också: Stor guide: Det händer i kroppen när du fött barn